Рискове при обезкосмяване на интимната зона

То се практикува сред 84% от жените
16 дек 2016 22:45,
24
Рискове при обезкосмяване на интимната зона
Източник: Reuters, архив

Много голяма част от хората премахват излишното окосмяване в интимната област – тази практика вече се приема като неизменна част от поддържането на лична хигиена и комфорт. Според изследователи обезкосмяването на пубиса се свързва с повишен риск от полово предавани инфекции.

По време на ново проучване специалисти от САЩ изучават хиляди американци относно сексуалния им опит, навиците, свързани с обезкосмяването в интимната зона, както и дали някога са имали полово предавани заболявания. 

Броят на участниците е 7500, като премахването на излишните косми от пубиса се оказва изключително популярно – сред 66% от мъжете и сред 84% от жените. Те споделят, че постигат това чрез бръснене, кола маска, подстригване и лазерна епилация. 

От данните става още ясно, че хората, които премахват окосмяването в областта на интимната зона, обикновено са по-млади, сексуално активни в по-голяма степен, те имат и повече сексуални партньори. 

Участниците, които се вписват в тази група, са по-склонни да съобщават за наличие на сексуално преносими инфекции в живота си, включително генитален херпес, HPV, сифилис, гонорея, хламидия или ХИВ.

Дори и след като специалистите взимат предвид фактори, като възрастта на участниците и броят сексуални партньори, установената връзка се запазва. И колкото по-често хората се обезкосмяват, толкова по-силна в зависимостта. Тези, които премахват окосмяването в интимната зона ежедневно или ежеседмично, са с около 3,5 до 4 пъти по-склонни да съобщават за случаи на полово предавани инфекции. 

Според специалистите изводът не е, че процедурата повишава риска от зараза с тези инфекции. Целта на изследователите е да направят възможно определянето на причината или дори да установят каква е причинно-следствената връзка между обезкосмяването и полово предаваните инфекции. Необходими са допълнителни проучвания в областта. 

Данните са публикувани в сп. Sexually Transmitted Infections.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съжалявам, но ако мацката не е обръсната директно и казвам да де облича и да си лови пътя. Изключително гнусно е жена с храсталак.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инфекциите не идват от бръсненето, а от секса с поврче партньори. А който се секси, се поддържа, който не - ходи си как го е майка родила..
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрън-дрън. Повишени рискове има и при бръснене на лицето при мъжете. Повишени рискове има и при бръсненето на подмишниците. Аз като имам брадавици под мишниците как мога да ги бръсна? А кожата ми е чувствителна по лицето имам разни неща и после ми се разранява. Дайте изобщо да не бръснем нищо - да ходим като пещерняци?
4
12
 
6
 
! Отговори
Таню преди 7 години
В Раша вуната си е на особена почит. Особено ако е стабилно ароматизиеана със секрети... :)
3
4
 
6
 
! Отговори
обмена на опит преди 7 години
a у россия как е?
2
0
 
21
 
! Отговори
стара снимка преди 7 години
За намаляване на въшките са се бръснели нула номер.
1
0
 
10
 
! Отговори
аа преди 7 години
баси си и статията, да го направя или да не го направя? А иначе долния коментар кърти мивки... офф// бтв кода ми включва 681 - йей.