4 любопитни факта за акупунктурата

Как помага тя на организма?
9 яну 2017 20:48,
2
4 любопитни факта за акупунктурата
Източник: Reuters, архив

Акупунктурата е метод на Традиционната китайка медицина, който не се основава точно на научни изследвания, но въпреки това има документирани ползи от приложението му.

Техниката се използва за подпомагане здравето на организма, като на определени места по тялото се поставят игли. По този начин се стимулират определени енергийни точки, което подпомага оздравителните процеси.  

Подобно на останалите китайски методи, за акупунктурата също не се знае много, затова предлагаме някои любопитни факти...

1. Научно потвърдена е

Националният здравен институт в САЩ смята акупунктурта за безопасна процедура, когато тя се изпълнява от квалифициран специалист в областта. Според Администрацията по храните и лекарствата в САЩ иглите, които се използват при този алтернативен метод, се считат за медицинско оборудване. Те са предназначени за еднократна употреба. 

2. Акупунктурата променя химията в мозъка

Според данни на научни изследвания акупунктурата има различни ефекти върху здравето, които „генерират“ ползи. На първо място, може да активира опиоидните системи, които облекчават болката. На второ място, води до промени в химическите вещества в мозъка, в резултат на което се въздейства на усещанията и неволевите движения.

3. Акупунктурата може да бъде от полза при възстановяването след рак

Има документирани научни резултати, според които използването на акупунктура може да ускори възстановяването след рак. Има данни още, че ефективното прилагане на метода може да ускори и възстановяването след химиотерапия. 

С помощта на алтернативната китайска процедура се подпомага функцията на имунната система. 

4. Акупунктурните сесии може да продължат за дълго

В зависимост от тежестта на състоянието, сесиите може да бъдат ежеседмични или веднъж на две седмици. Обикновено продължителността им е около 30 минути, а третирането следва да бъде за период около 12 седмици, но може и да продължи по-дълго.

Още интересна информация може да прочетете в рубриката „Алтернативна медицина“ на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да четем какво ни казва Националният здравен институт на САЩ? Хората са използвали акупунктурата още преди САЩ да са съществували - преди много, много векове.