Почистването на ушите с клечки крие риск от увреждане

Може дори да загубим слуха си
11 яну 2017 10:22,
8
Почистването на ушите с клечки крие риск от увреждане
Източник: Reuters, архив

Обикновено се смята за проява на добра лична хигиена, но премахването на ушната кал може да увреди ушите. Това се пояснява от американски изследователи. 

Специалистите от Американската академия по оториноларингология отбелязват, че поставянето на външни предмети в ушния канал, каквито са клечките за уши, може да доведе до редица проблеми със слуха. В допълнение, по този начин се увеличава формирането на ушна кал. 

Това почистване на ушите увеличава и риска от пробиване на тъпанчето, увреждане на деликатните кости и развитие на инфекция. Съществува и риск от запушване, което може да блокира ушния канал и да доведе до болка, сърбеж, тинитус, загуба на слуха и др. 

Когато почистваме ушите си с клечки или с някакъв друг предмет, целта е да се отстрани ушната кал, а в действителност тя отива още по-навътре и води до допълнителни проблеми. 

Специалистите допълват, че, противно на общоприетото схващане, ушите се самопочистват. Така дезинформираността на мнозина води до нездравословни навици.

Ушната кал е естествено вещество, което организмът образува, за да почиства, защитава и овлажнява ушите. Тя действа като самопочистващ агент, поддържащ здравето на ушите, като улавя мръсотията, праха и други малки частици и предотвратява попадането им в ушите. 

Дъвченето, движението на челюстта и израстването на нова кожа в ушния канал помагат за придвижването на ушната кал от вътрешната част на ухото навън, откъдето тя лесно може да бъде отстранена. Този процес е естествен и непрестанен. 

Има вероятност той да се наруши, което да доведе до натрупване на ушна кал и блокиране на ушния канал. Състоянието засяга едно на десет деца и един на всеки двадесет възрастни. То следва да се третира от медицинско лице.

Още полезна информация може да намерите в рубриката "По-красиви днес" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението изглежда просто - използвайте ги, но внимателно и по-рядко
6
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Да тапите за уши са вредни нарушават естествената влажност в ухото и може да се развият гъбички в ушния канал .
5
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Те през повечето време са ходили в дупка, но сега не го правят. Уж. А ти избягвай да заставаш в профил пред събеседниците си, особено по време на хранене
4
1
 
6
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 7 години
Къде що имате дупка- нищо да не вкарвате вече.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
американски и британски учени...толкова много свободно време, а такива постиженияа и да не забравяме, че британците откриха за съществуването на четката за зъби едва последните години на миналия век!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ушите са самочистваща се система. Хората 10 000 години само клечки за уши са ползвали.
1
2
 
9
 
! Отговори
Deja преди 7 години
А тапите за уши вредни ли са? Понеже често ги ползвам...