Пийте кафе и чай за дълъг живот

Кофеинът намалявал нивата на възпалителни съединения в кръвта
17 яну 2017 15:00,
4
Пийте кафе и чай за дълъг живот
Снимка: Архив, Reuters

Кафето и чаят удължават живота, защото намаляват съединения в кръвта, които увеличават възпаленията и могат да предизвикат сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Вредните съединения блокира кофеинът, на който се дължи ободряващото действие на кафето, чая и някои газирани напитки. Изследвания на учени от Станфордския университет показаха, че хората, които пият повече кофеинови напитки, имат по-ниски нива на възпалителни съединения в кръвта.

Възпалените кръвоносни съдове се втвърдяват, което е рисков фактор за сърцето. Възпалението предизвиква и други болести.

"Повече от 90 процента от всички незаразни болести на стареенето са свързани с възпаление", каза д-р Дейвид Фърман от екипа.

Основният вреден химикал, блокиран от кофеина, се нарича интерлеукин-1-бета.

Друго съединение, характерно за шоколада - теобромин, също има противовъзпалителни свойства, но не толкова силни колкото кофеина.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кафечайдълъг живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
опитен познавач преди 7 години
На мен Една Жена ми каза, че на Видьовден в 8 сутринта при залез слънце се берат билки от подветрената страна на Странджа планина и ако ги смесите с мляко от еднорог и зъби от северноамериканска гугутка ще се получи елексир на дълголетието - ГАРАНТИРАНО! Ако жераете повече подробности - срещу 2500 лв ще ви дам тайната рецепта.Иначе зеленият чай си е супер, ако си купувате качествен , разбира се.
2
1
 
5
 
! Отговори
Е преди 7 години
Единственото полезно нещо е зеления чай. На който му понася. Разказвали са ми, че в Афганистан, жена на близо 90 чете и вдява игла без очила, и няма развалени зъби, но пие чай с литри, всеки ден. Чаят излекува и мен от пареза на лицев нерв, когато лекарствата не дадоха резултат 6 месеца, напротив, състоянието ми се влошаваше. Подобна пареза излекува и момиче за 14 дена, докторите му казваха-от 1 до 3 месеца..Но не купувайте в торбички, а насипен.
1
11
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Кафето е много неща и полезно не е сред тях.Да, има някои благоприятни ползи от някои вещества в него, но са незначително малко и за тях има много по-здравословни алтернативи. В които дори са с по-висока концентрация.