Какво е алкално-киселинен баланс в организма и защо е важен?

Стресът има голямо значение за това как се изменя pH-то на организма
20 яну 2017 11:07, Михаела Лазарова
9
Какво е алкално-киселинен баланс в организма и защо е важен?
Снимка: istock

Алкалната среда в организма е от изключително и жизненоважно значение за здравето и дълголетието. Ако организмът ви поддържа предимно киселинна среда това е голяма предпоставка за развитие на диабет, хипертония, рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс, бъбречни проблеми.

Кое ниво на киселинно-алкалния баланс в организма се счита за нормално?

Алкално-киселинният баланс в тялото се обозначава с pH. Това е съкращение за „потенциален водород“ в организма. Ако нивата на pH са високи означава, че тялото ви е с предимно алкална среда. Ако обаче нивата са ниски значи, че средата е кисела. А това е най-лошият вариант, пише Natural News.

Различни изследвания сочат, че храната може да повлияе силно на алкално-киселинния баланс на тялото. Някои храни могат да повишат киселинността, докато други да я понижат.

Освен храната, която ядем стресът също има голямо значение за това как се изменя pH-то на организма ни.
Какви промени в диетата си трябва да направите, за да нормализирате нивата на pH?

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
До пепе преди 7 години
Това, че нещо е кисело на вкус не значи не създава киселинен остатък (продукт), като вещества в организма, което всъщност е важното и то е което влияе на организма. Има много примери за продукти с кисле вкус, които създават алкален продукт и лимоните са една от тези храни, така че не се изказвай неподготвен.А язвата е нещо съвсем различно от алкално-киселинния баланс в тялото и който е язваджия да си знае какво да яде и какво не. Има достатъчно продукти, които не съдържат киселина и алкализират
6
0
 
5
 
! Отговори
Ех преди 7 години
...най-бързият и лесен достъп до механизъм за пазене на баласа в тялото е дърпане на калций от костите. Затова не се връзвайте на глупостите - пийте мляко, яжте сирене, за да са ви здрави костите. ТОЧНО обратното, млякото и сиренето са противопоказни, защото повишават киселинния товар и тялото почва да дърпа калции от костите, за да балансира.Добрата диета за постигане на добър баланс без натоварване на тялото е много зеленчуци и плодове, варива и по-малко месо и най-добре без млечни продукти.
5
0
 
4
 
! Отговори
Ех преди 7 години
...като ползва всички необходими ресурси за това. Био логиката в случая е - "трябва да оцелея в краткосрочен план, а за дългосрочен...ще го мислим после". Когато ядете предимно храна, която създава силно киселинен "остатък" (ash), организмът е в голям стрес и черпи депа, пренебрегва краткосрочните "нужди" на други системи, органи и т.н. Това е проблемът. С времето, една диета, която създава този стрес на организма го разрушава и се появяват лошите болести... Типичен пример е липсата на калции...
4
1
 
2
 
! Отговори
Ех преди 7 години
Доста неточно и грешно изказани неща.Балансът на пх в тялото е ЖЕЛЕЗЕН и се поддържа от сложен и много точен механизъм да не мърда извън пределните стойности. Отклоненията са МНОГО малки в стриктна рамка и веднага се регулират от този механизъм. Причината? Простичка - организъмт не може да съществува в киселинна среда. Така че той винаги е в баланс. Проблемът е - какво прави, за да го постигне. И отговорът е - всичко. Ако балансът е "нарушен" (застрашен), организъмт моментално го регулира...
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нобелова награда за "Потенциалният Водород"!! Браво!
2
5
 
10
 
! Отговори
пепе преди 7 години
От няколко дни тази статия циркулира и се опитва да убедо бг-*** и производни, как като се ядат лимони (кисели), щял да се алкализира организма. Дайте на някой язваджия на гладно да изпие един фреш и да ви разкаже.Аман от псевдонаука!!!!!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи - в салатата по-малко домати,повече краставици,и балансът е точен....останалото върши мастиката.