Русе остава без спешна кардиологична помощ?

Причината - скандал между УМБАЛ-Русе и частна болница
20 яну 2017 21:39, Анисия Иванова
9
Русе остава без спешна кардиологична помощ?
Снимка: Bulgaria On Air

Скандал между държавната и частната болници в Русе може да остави стотици пациенти без спешна кардиологична помощ. Причината – държавното лечебно заведение реши да прекрати предсрочно договора за съвместна дейност с "Медика кор" за инвазивна кардиология. Досега тя се извършваше от частната болница, където месечно се обслужват над 300 пациенти.

Според Закона за лечебните заведения частна болница няма право да извършва дублираща дейност в помещения на държавно здравно заведение. За да може УМБАЛ-Русе да има своя инвазивна кардиология, трябва да прекрати договора с "Медика кор". Това става няколко месеца предсрочно, тъй като болницата иска да започне дейността си от февруари.

"Ние имаме готовност за незабавно започване на инвазивна кардиология, благодарение на….налична модерна ангиографска лаборатория, цял етаж от болницата стои празен и очаква пациентите за лечение, кадри, както лекари и сестри", обясни д-р Любомир Любенов, медицински директор на УМБАЛ-Русе пред Bulgaria ON AIR.

Частната болница обаче няма готовност да се премести по-рано, тъй като договорът й изтича едва през юли. Оттам са категорични, че ще се получи вакуум в лечението на пациентите. И твърдят, че в УМБАЛ нямат достатъчно специалисти.

Кметът на Русе е категоричен, че болниците трябва да се споразумеят в полза на пациентите.

"Няма как да лишиш повече от 300 души от квалифицирана медицинска помощ само за това, защото трябва да премерите коя болница е по-силна. Това не е нормална логика", убеден е Пламен Стоилов.

Държавната болница няма договор със здравната каса за инвазивна кардиология и ще се наложи да заплаща сама лечението на пациентите. Така ще е до април, когато предстои подписването на договора за 2017-а.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
До "социалния&q преди 7 години
Това е резултат от 15 годишно невежество на медий ,угаждането на политичетата и липсата на мислене и критичност в цялото ни общество.Това е началото на края ........от геноцида върху най- хуманното съсловие ,каквото е лекарското от 2001 година ,когато започна побългаряването на избрания от Министър Илко Семерджиев солидарен модел..........единствения възможен за България!казах!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
ЧИСТА ПРОБА преди 7 години
Медийно изопачена реалност.........стига вече !!!Така опропастихте здравната реформа ......."Българския пациент Щял да бъде лишен от специализирана помощ"?!? справка 2000 година!Просто не си направихте труда да осмислите реалностите ,че това беше де факто финансова промяна ,а що се отнася до чисто лекарската страна на нещата ,то предишните участъкови след много обстойно квалификация трябваше да започнат да работят като лекари от старата практика ....цялостно ,индивидуално към всеки пациент
4
0
 
3
 
! Отговори
Дупка преди 7 години
България затъва всеки ден, не се забелязва защото е бавно и мъчително.Когато крадливите ташунковци се усетят България ще е на нивото на Нигерия и нищо няма да и помогне. Има един доклад на ЦРУ за БГ през 2050, прочетете го да видите за каква мизерия става дума.
3
1
 
0
 
! Отговори
нане Вуте: преди 7 години
"Без лекари няма са станеКозата си иска пръч"
2
6
 
8
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Това е плачевният "резултат" от 2 годишната "здравна политика" на Борисов и Москов. Тепърва ще се "радваме" на сътворения хаос.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рептилите са в действие