Могат ли мръсните пари да ни разболеят?

Причинителят на грипния вирус може да оцелее от 2 до 17 дни
22 яну 2017 14:20, Eкип на Puls.bg
15
Могат ли мръсните пари да ни разболеят?
Източник: Reuters, архив

Терминът "мръсни пари" най-често се свързва с техния произход и законност. За съвременната наука обаче, парите са мръсни съвсем буквално. 

Хартиените носители, с които всички боравят могат да бъдат същински рай за огромно количество микроорганизми, много от които са патогенни или болестотворни. 

Според данни на Европейската централна банка, стандартните банкноти могат да бъдат в обръщение от 8 до 15 години в зависимост от деноминацията им. Хартията, върху която обикновено се печатат е изпълнена с множество микро пукнатини и неравности, за които могат да се задържат различни видове бактерии. Държани в ръка или в джоб, бактериите получават достъп до телесната топлина и влага, които им помагат да се развиват и размножават с висока скорост.

Сходно изследване, проведено в Швейцария през 2008 г., установява, че 95% от банкнотите в обръщение са замърсени в различна степен с множество патогени: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis и дори HCV – причинителят на хепатит С. Учените споделят, че върху всяка банкнота се намират между 120 и 150 хиляди бактерии. 

Изследването установява още, че причинителят на грипния вирус може да оцелее от 2 до 17 дни върху хартиените пари.

Има ли защита? Макар вероятността от заразяване чрез мръсни пари да не е голяма, тя не е и никак малка. Всяка година, от над 200 000 случая на хепатит С във Великобритания, около 5000 от тях се свързват с пари, заразени с HCV. Хигиената на ръцете е особено важна – след боравене с пари, да се използва поне мокра кърпичка, желателно е измиване на ръцете с топла вода и сапун.

Специалистите съветват напълно да се избягва практиката за плюнчене/облизване на пръстите при броене на пари, понеже това повишава вероятността за обмяна на патогени  многократно.

Микробите не са единственият замърсител, намиран от изследователите по банкноти. В проучване от 2010 г., британски екип изследва 5000 банкноти, събрани от най-различни места: от зеленчуков пазар, таксита, мол, бензиностанции и др. В 99% от изследваните банкноти били установени следи от... кокаин.

Повече интересна и полезна информация може да намерите в рубриката "Еко среда" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Марков преди 7 години
До Анонимен номер 2Какво ми говориш за ръцете във Великобритания?! Живял съм доста време там. Бях в шок когато ги гледах как повечето лягат в леглата си с обувките, с които ходят навън...! Ти за миене на ръце ми говориш! Хаха
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не. Парите не миришат.
10
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Абе аре стига плашихте хората със страховити статии бе!!!Дедо ми като е плюнчил банкнотите цял живот да не се е разболял от нещо, а?А пък и кой сега плюнчи банкноти?Да не говорим че вече все по-рядко се използват. За целта си има карти.А черешката на тортата е HCV. Не, това не е бактерия, а вирус причиняващ хепатит C.И той се пренася само по кръвен път - преливане, рани замърсени с чужда кръв, ухапвания от комари.До номер 10: Затова пък вече измислиха безконтактните карти.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да. Но и плащането с карта може да ни разболее защото не се знае хората натискали бутоните дали са здрави или болни.
8
0
 
6
 
! Отговори
Перачката преди 7 години
За да не се разболявате, давайте си мръсните пари при мен. За ще ви ги изпера, изгладя и напудря. Ще ги напръскам с парфюм и ще ги опаковам с красива опаковка с панделка. Само срещу 50% от вашите мръсни и опасни пари, вие ще получите красива опаковка със дезинфекцирани и чисти от проследяване пари. Елате вие, да не дойдиме ние. От фирма "Перачи и вие".
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има игра направена по темата. Казва се Дивизията. Действието се развива в ню йорк мисля на черен петък. Некакви терористи заразяват пари и ги пускат в обръщение на черния петък и таковат майката на града
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хепатит С не се ли предаваше само по кръвен път? Пак журналистическа издънка.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не.Но определено може да ви разболее да се возите в хубавичките турски и китайски рейсове в столицата с климатичето със затворена циркулация дето са гордоста на госпожа Фъндъкова ,вътре няколко клошара возещи се да се топлят шмъркащи,кихащи и кашлящи и докато слезете вече сте вдишали няколко стотин милиарда болестотворни бактерии добре разпределени от климатичната инсталация.Можете да хванете нещо дори ако ползвате седалка където са седяли.Или да се държите там където са пипали.
4
0
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Кой е "причинителя на грипния вирус"? :))
3
0
 
2
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Ако можеха да разболяват мръсните пари отдавна КОМСОМОЛА да се е изпотръшкал и изпокапал като прогнили круши ... щеше да е ВСЕНАРОДЕН ПРАЗНИК ТОЗИ ДЕН !
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Великобритания е ясно.тия не си мият ръцете.лошото е.че и у нас има такава тенденция!
1
2
 
9
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Мен не ме разболяват, напротив, от тях се чувствам прекрасно :) За вас не знам