Над 18 100 души годишно умират от мръсен въздух в България

Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник - 5-те най-мръсни града у нас
30 яну 2017 22:25, Анисия Иванова
37
Над 18 100 души годишно умират от мръсен въздух в България
Архив: Булфото

Над 18 100 души умират в България годишно заради дишане на мръсен въздух. 1% от населението на Европа е у нас, а сме отговорни за 2,5% от замърсяването с фини прахови частити (ФПЧ). Това съобщи доц. Ваня Юрукова, специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, член на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести и зам.-директор на  Специализираната болница за лечение на белодробни болести "Света София” в столицата.

По думите на доц. Юрукова според статистика, изнесена в сп. "Лансет", 5-те най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник. При тях има увеличение на фините прахови частици, в които се абсорбират вируси, полени, бактерии.

Малките ФПЧ, веднъж попаднали в долните дихателни пътища, могат да проникнат в кръвообръщението и много трудно могат да бъдат изчистени от него, обясни тя.

Освен използването на твърдо гориво /като въглища/, автомобилният трафик и някои производства, допълнителен принос към замърсяването с прахови частици в това време на годината оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като образуването на мъгли и ниската скорост на вятъра.

През последните месеци еколози и лекари в цял свят изразиха тревогата си от завишаване на замърсеността на въздуха. Над Пекин е обичайна гледката на смог и мъгла от производство и автомобили. В Париж и доста други европейски градове също бяха отбелязани тревожни стойности на наситеност с ФПЧ, азотен и серен диоксид.

Според Световната здравна организация 7 млн. души на година загиват от замърсен въздух, допълни доц. Юрукова, цитирана от БНР.

В началото на годината и в София бяха регистрирани високи концентрации на атмосферни замърсявания във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите "Младост, "Надежда", "Дружба".

Шалът е механична преграда пред ФПЧ, но в дни с повишена запрашеност е по-добре да не стоим дълго на открито. Марлените маски не бива да се носят с часове, защото концентрират замърсители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
15
 
! Отговори
Гадните трошки.. преди 7 години
Не се диша в София!Всички трошки над 5 г., да паркират извън София. Коли без гаражи да паркират извън центъра и широкия център на София. Въглища и дърва в населени места да се забранят като начин на отопляване. Зареждането на магазините да става между 22 и 6 сутринта. Не ми казвайте, че няма уреден транспорт, метрото е добре уредено в София. Всеки пъпчив тинейджър/ка карат трошки, и не знаят правилата. Кучкарите - и аз имам куче, но почиствам след него. Газим във фекалии и мръсотия - отврат
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха ЕС добре,че не живеем в това чудо
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А течността за чистачки колко мит'рял убива? Либерастите край нямат.
11
4
 
3
 
! Отговори
Боже пази ни преди 7 години
Стряскаща прогноза!
10
5
 
9
 
! Отговори
фен преди 7 години
У нас на практика изгорелите газове на автомобилите не се контролорат! Много са с отстранени катализатори и филтри. Сервизите, които го правят, свободно се рекламират в интернет. Прегледите са фиктивни - един компютър мери газовете, а друг подава информацията в ДАЙ!
9
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за това ли Сорос ни е виновен?Тецовете са на Ковачки-Доган, мръсните. А, американските имат най-модерната еко система.Иначе плюете по фотоволт и ВЕИ енергоята.Европа ни налага еко условия, но ние протестираме против тях, за да можем да си строим хотели, лифтове и др.Селски тарикати сме, а обвиняваме всички останали за простотиите си.
8
10
 
9
 
! Отговори
teo преди 7 години
Таака ... нямаме АЕЦ Белене, но имаме фотоволтаици и мариците. И съвсем случайно околията им е замърсена с нини частици. Тецовете са отживелица. По-добре АЕЦ, и ядрените отпадъци да се разберем с някоя африканска страна да ги заровим и това е. Чернобил и Фукушима са храна за зелените, което няма нищо общо с реалността. Единственият проблем днешни дни с АЕЦ би бил терористична атака(не дай си Боже)! Иначе няма как да ги събориш!
7
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А зелените къде са? Бранят Иракли пред президентството???? Жалки смешници и продажници!
6
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди месец брат ми се върна от двугодишен гурбет от Германия. И тръгнахме да се разхождаме двамата покрай Цариградско.. и вика на един светофар..Брат, каква е тази отрова от автомобилите бе? Ти знаеш ли че във Франкфурт не може да ти замирише на изгорели газове. Тука ще ни изтровят бе! Такива автомобили директно се спират от движение в Германия.
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като престанат да горят въглища и отпадъци поне в големите градове в Бг ще намалеят и ФПЧ.Другото е да почнат да мият улиците ,че не са го правили от времето на Тодор Живков.Ама не с метлите да дигнат малко прах.Както си трябва с маркуч и цистерна.И другото е да понамалят строителството.И да забранят разни стари дизелови бусове камиони,автобуси и тн.Половината фирми в София и селата са със товарни дизелови каруци на по 30-40 години.Само загледайте в магазините с кви параходи зареждат стока
4
4
 
1
 
! Отговори
Geom преди 7 години
Kooga stanalo taka - kat imat tok ili kat nemat tok shopite?
3
2
 
4
 
! Отговори
пазарджиклия преди 7 години
Кмете продай "селската къща" ,за да си направим сметището че няма да остане кой да гласува за теб.
2
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега не съм чул някой да е умрял директно от мръсен въздух...
1
1
 
36
 
! Отговори
Чакайте още преди 7 години
Ами дремете още докато ви застрояват парковете и градинките!При всеки нов план за строеж трябва да се протестира до последно, да не се дава възможност да бетонират всичко