Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве

Българинът най-често умира от сърдечно-съдови забовлявания
17 фев 2017 21:37,
102
Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве
Снимка: flickr

Българите консумират прекалено много сол, захар и мазнини. Всеки трети пуши, всеки четвърти пие, а 70% от хората не се движат достатъчно. Тези четири рискови поведенчески фактора са причина за преждевременната смъртност и развитието на редица заболявания.

Според данни от изследване, представено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов, се запазва високото ниво на смъртност и намаляването на раждаемостта в България, която е по-ниска от средната за ЕС.

Детската смъртност през 2015 г. е най-ниската в цялата история на статистиката в България, но тя пак е два пъти по-висока в сравнение с тази в Европа.

И въпреки че смъртността от сърдечно-съдови забовлявания намалява, най-много българи умират именно от болестите на органите на кръвообращението /65,4%/ и злокачествените новообразувания /16,4%/.

Средната продължителност на живота се увеличава, но е по-ниска от тази в ЕС. Българите живеят средно до 74 г., а в Европа - до 80 г.

Според зам.-министър Каменов и доц. Христо Хинков – директор на Националния център по опазване на общественото здраве, основен проблем за влошеното здраве е тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Според данните всеки трети българин пуши и е започнал на възраст между 16 и 20 години. По думите на експертите това е подценяван и неглижиран проблем, който обаче крие големи рискове за здравето.

"Ставаме свидетили на практики, които привличат хората да пушат. В ресторантите местата за пушачи са най-хубавите, най-светлите. През лятото това са градините, но през зимата те се заграждат. Така човек като влезе, трябва да мине през това пространство и да отиде на по-тъмното място, където не се пуши", даде пример доц. Христо Хинков.

Проблемът с алкохола също не е маловажен – всеки четвърти нашенец употребява редовно алкохол.

Повечето деца на възраст между 10 и 19 години са опитвали алкохол, като средната възраст, на която започват да пият, е 13 години.

Резултатите от изследването показват, че около 66% от българите употребяват алкохол, като мъжете си пийват значително повече от жените. Според данните 13,6% от мъжете и 3,4% от жените попадат във високорисковата група, която консумира повече от 350 мл алкохол на седмица. От проучването става ясно и че по селата се злоупотребява повече с чашката, отколкото в градовете.

Но освен че българинът пуши и пие, излиза и че рядко спортува. Над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Липсва и здравно-образователна информация за ползите от движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато си беден и живерш в мутренска държава какво друго ти остава освен да пиеш да се тъпчеч с некачесвени храни създадени от мутрите и да чакаш да отидеш в един по добър свят
52
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чашката, цигарата и манджата. .. бре, бре, бре... а не стреса, беднотиятя, безпрективността. Ти да видиш...
51
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безработицата, безпаричието, крадливите политици, лукавостта и алчността на българските бизнесмени, които се държат с персонала си като с роби- това е истинската причина смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Плачовете на родителите , които изпращат децата си емигранти в чужбина- това е сърдечен шок. Хапването и пийването, както и цигарите са вредни , но по вредни са нервите.За спорта спор няма- трябва да се спортува. Човек спортува , когато е спокоен , като има ядове как да спортува?
50
6
 
24
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
350мл на седмица??! Ами в такъв случай аз вече съм си изпил алкохола за 50 години напред...Ще се мре, мъка.....Мъка....
49
2
 
25
 
! Отговори
www преди 7 години
А НЯКОЙ НЯКОГА ДА Е КОНТРОЛИРАЛ ПРОИЗВОДСТВОТО И КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ ??? - ИЗОБЩО ИМАМЕ ЛИ ТАКИВА ОРГАНИ ???
48
3
 
18
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 62 евала бате щях да пиша същотоке ода да видя как върви печеното че на гладно не връви ракийката
47
3
 
52
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
-Мръсен въздух и немите улици. -Ниско качество на храната.- Стрес, че не можеш да си платиш сметките.-Скъпо здравеопазване.- Скъпи лекарства - за да богатеят фармацевтичните компании.- Стрес като осъзнаеш факта, че никога няма да се пенсионираш, на 65 удряме камбаната.
46
6
 
21
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Имате грешка господин заместник министър влошеното здраве и преждевременната смъртност е от компанията на тиквун и партията му
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превенцията!!!!!! Това е причината!
44
4
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
Панелните таласъми се самоубиват и ни спасяват от присъствието си. Поздравления, продължавайте все така
43
2
 
35
 
! Отговори
Доктор преди 7 години
Живеем във времето на фалшивите новини.Изобщо не е вярно, че холестеролът се повишава от храната, тествах го върху себе си.Платих си неколкократно липиден профил с мазна храна, но без стрес за периода и с правилната дита, но страхотен гърч.Резултатът беше 3.4 mmol/l LDL без стрес и 5,2 mmol/l със стрес.Целта на всичко е група первер-зници в глобален план да юркат като стадо цялото човечество.Лошото е, че повечето хора искат да са на мястото на въпросните.
42
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До до 34(51)Айде изпусни въздуха малко бе, комплексар, сгрешило момчето, помислило, че нитрит идва от натрий. Ясно не е отличник по химия ама все тройката е скалъпил. Па сигурно не му и трябва повече.
41
4
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 7 години
Не си ли чувал за съединението натриев нитрит бе ***, ха ха ха...NaNO2 му е формулата, жалък двойкаджия по химия.
40
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добра статия, защо вместо човек да си извади поука, се почва с глупостите? 65% смъртност от заболявания свързани със сърдечни заболявания. Това за мене е стряскащо. Никой не е казал да не се пие изобщо! Става въпрос всичко да е с мярка - спортувайте, пийте и се веселете. Внимавайте какво ядете и си угаждайте от време на време - цигарките са кофти и скъпо нещо, може и без тях. Качеството на живота по този начин е страхотен. Останалото каквото даде Бог..
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В човшкия организъм има ензим,който разгражда етиловия алкиохол,при женския организъм липсва.Азиаците и те не могат да пият.Виж при Руснаците е друго...,такъв им е гена..
38
3
 
29
 
! Отговори
глупаци преди 7 години
Странно в Япония са на едно от челните места по тютюноушене в света и си пийват, а живеят средно до 85 г.
37
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 грама алкохол дневно има съдорашираващ ефект.Действа профилактично против инфаркт,инсулт и уроки
36
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, бе...щото стресът, депресията, безпаричието, генномодифицираните ви храни, антибиотиците, химикалите в месото, изгорелите газове, отровните ви лекарства, битовата химия и постоянното напрежение нямат нищо общо със смъртността? Ай, стига сте писали тъпизми!
35
5
 
23
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Въздуха, водата, и Монсанто не са виновни
34
2
 
13
 
! Отговори
До Фашист преди 7 години
Вродно е много, прати ми го да го унищожа)