Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве

Българинът най-често умира от сърдечно-съдови забовлявания
17 фев 2017 21:37,
102
Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве
Снимка: flickr

Българите консумират прекалено много сол, захар и мазнини. Всеки трети пуши, всеки четвърти пие, а 70% от хората не се движат достатъчно. Тези четири рискови поведенчески фактора са причина за преждевременната смъртност и развитието на редица заболявания.

Според данни от изследване, представено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов, се запазва високото ниво на смъртност и намаляването на раждаемостта в България, която е по-ниска от средната за ЕС.

Детската смъртност през 2015 г. е най-ниската в цялата история на статистиката в България, но тя пак е два пъти по-висока в сравнение с тази в Европа.

И въпреки че смъртността от сърдечно-съдови забовлявания намалява, най-много българи умират именно от болестите на органите на кръвообращението /65,4%/ и злокачествените новообразувания /16,4%/.

Средната продължителност на живота се увеличава, но е по-ниска от тази в ЕС. Българите живеят средно до 74 г., а в Европа - до 80 г.

Според зам.-министър Каменов и доц. Христо Хинков – директор на Националния център по опазване на общественото здраве, основен проблем за влошеното здраве е тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Според данните всеки трети българин пуши и е започнал на възраст между 16 и 20 години. По думите на експертите това е подценяван и неглижиран проблем, който обаче крие големи рискове за здравето.

"Ставаме свидетили на практики, които привличат хората да пушат. В ресторантите местата за пушачи са най-хубавите, най-светлите. През лятото това са градините, но през зимата те се заграждат. Така човек като влезе, трябва да мине през това пространство и да отиде на по-тъмното място, където не се пуши", даде пример доц. Христо Хинков.

Проблемът с алкохола също не е маловажен – всеки четвърти нашенец употребява редовно алкохол.

Повечето деца на възраст между 10 и 19 години са опитвали алкохол, като средната възраст, на която започват да пият, е 13 години.

Резултатите от изследването показват, че около 66% от българите употребяват алкохол, като мъжете си пийват значително повече от жените. Според данните 13,6% от мъжете и 3,4% от жените попадат във високорисковата група, която консумира повече от 350 мл алкохол на седмица. От проучването става ясно и че по селата се злоупотребява повече с чашката, отколкото в градовете.

Но освен че българинът пуши и пие, излиза и че рядко спортува. Над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Липсва и здравно-образователна информация за ползите от движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари