Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките

От МЗ ще работят и за намаляване на солта в храните
17 фев 2017 17:30,
50
Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките
Снимка: flickr

Започват разговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в храните. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов по време на представянето на визията на Министреството на здравеопазването за общественото здраве.

Предвижда се и изготвянето на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар, като и проектозакон за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработените храни.

Изследване показва, че среднодневната консумация на сол, мазнини и захар на българите е над препоръчителните нива. Висок е и процентът на лицата с наднормено тегло.

Предложенията за намаляването на солта и захарта приличат на предложения от предишното ръководство на МЗ закон, известен като "Данък вредни храни".

"Данък вредни храни" беше твърде общ, неприложим и без предварително широко обсъждане", констатира зам.-министър Каменов и допълни, че в някои страни от ЕС се прилагат данъци за напитките, подсладени със захар, и тази практика може да се приложи и в България.

Друг приоритет на МЗ ще бъде засилването на мерките за ограничаване на тютюнопушенето, което според зам.-министъра е много подценяван проблем. Според данни от изследването всеки трети българин пуши, като е започнал на 16-20-годишна възраст.

От министерството предвиждат да се организират и кампании с неправителствени организации срещу тютюнопушенето, както и ограничаването на рекламите и продажбите на цигари на младежи.

Като основен проблем в здравеопазването д-р Каменов очерта човешкият ресурс. Той даде пример с това, че през последните години щатната численост на персонала в РЗИ е намалена от 3005 щатни длъжности до 2500. Изключително ниски са и заплатите в сектора - 25% от състава на РЗИ са на минимална заплата, а средната възраст на работещите е около 54 години, аргументира се зам.-министърът.

Д-р Каменов съобщи също, че до средата на годината са осигурени всички ваксини и не се очаква да има проблеми в страната. Обществените поръчки за втората половина от година се провеждат в момента.

Зам.-министърът коментира и имунизациите и здравословното състояние на хората в бежанските центрове. Д-р Каменов посочи, че на бежанците за извършени над 36 хил. изследвания, а имунизираните деца са 265.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 28Не съм запознат но ми се вижда меко казано екзотично да правиш захар от царевица.Е добре, и какво лошо има в царевицата, та се заяждаш?Не разбирам, обясни?Мексиканците само това ядат пък нищо им няма?
39
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: незнайния химикАбе ти и тройка явно не заслужаваш.Да не говорим, че почти не четеш какво пиша и после кой се изложи? Ти и всички рашинисти като тебе дето ни плашат с ГМО като с Торбалан.Не отговори на въпроса ми пчелният мед, незахаросан, съдържа ли монозахариди? Съдържа! И ти твърдиш, че уврежда черния дроб? Кажи го на пчеларите, да ти се посмеят. За разтвора се поправям - неволна грешка, от бързане.Исках да кажа, ако разтвориш мед във вода става такъв сироп, не захар на кристали.
38
0
 
1
 
! Отговори
lol преди 7 години
До Бильо Клинтъновтъпчо. ползват сироп от царевица. има и кола с истинска захар (доста по скъпа де)заври си твоя аспартан в неукото
37
2
 
8
 
! Отговори
Бильо Клинтънов преди 7 години
Ама вие от луната ли падате. В Кока Колата, Фантата и т.н от години няма и зрънце захар. Прави се с подсладител, сто пъти по сладък от захарта. Това е АСПАРТАН, или с други думи отрова получена по химичен начин.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи ще бъде вместо сол - натриев глутамат и натриев бензоат, вместо захар - аспартам и захарин.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сложете акциз и на фасула :D
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да си чувал, че ес плаща на нашите животновъди да произвеждат по-малко мляко, например ?! Къде да го работят хората този селскостопански труд, като в малкото останали села няма нито училища, нито медицински пунктове?! Аман от дървени философи, които все не са в час
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гениалният министър каза, че ще ядем същото, но по-скъпо.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваНяма смислен данък. Има необходими данъци, но този не е от тях!
31
0
 
16
 
! Отговори
... преди 7 години
Тези мало......умници няма ли да обложат и нишестето в хаяба, макароните и картофите, защото е полизахарид?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименKойто се тъпче с вафли
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще плаща този данък?
28
1
 
5
 
! Отговори
Сам съм други няма преди 7 години
... месо, хляб, мляко. Там за това са толкова дебели. Нормално човек колкото и да преяжда, не може да се докара до тяхното положение.
27
3
 
15
 
! Отговори
Сам съм други няма преди 7 години
До номер 20Само се казва "глюкозо-фруктозен сироп" и реално не се състои от смес глюкоза и фруктоза. Въпросното нещо, което още се нарича инвертирана захар, е съединение, което се получава след преработка на царевичен сироп. ГФС нарушава метаболизма и уврежда черния дроб, но понеже е доста по-евтин от захарта и служи като консервант, се използва той. Друга причина е, че в САЩ се отглежда страшно много царевица, която трябва някъде да се продаде и за това там го слагат във всичко ...
26
1
 
8
 
! Отговори
До Един Българин преди 7 години
От 11Въпросният глюкозо-фруктозен сироп се добива основно от царевица. Основният производител в БГ е завод Амилум в Разград.
25
1
 
7
 
! Отговори
До Един Българи преди 7 години
От 11Вече се изложи с писаниците за въглерония оксид/диоксид. Отново се излагаш със захарта и глюкозо-фруктозния сироп. Захарта е дизахарид изграден от двата монозахарида - глюкоза и фруктоза. Разтворена във вода захарта си остава захар, само не е на кристали. Ако искаш да "скъсаш" връзката между двата монозахарида освен вода се изискват и определени ензими и технологичен процес. Накрая получаваш "инвернта захар". Определено и 5 ти е много по химия.
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде честито. Сега вместо захар ще бухат навсякъде аспартам, който е много по-отровен
23
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ей от всичко цедят пари вече....като сложат такса захар(колко тъпо звучи),к'во ? Има 100 заместители,ако се наложи ще измислят и още 100,и всеки от тях ще е по вреден от захарта,която дори не вярвам,че използват щото е по-скъпа от химията.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро ще се окаже че всички безалкохолни са със захар
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичам българите, но защо всъщност пиете Кока Кола?Някой да ви заставя?Защо ядете мазни салами, нитратни зеленчици и сие?Защото ни мързи да работим селскостопански труд и чакаме някой да ни нахрани и напои.