Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките

От МЗ ще работят и за намаляване на солта в храните
17 фев 2017 17:30,
50
Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките
Снимка: flickr

Започват разговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в храните. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов по време на представянето на визията на Министреството на здравеопазването за общественото здраве.

Предвижда се и изготвянето на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар, като и проектозакон за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработените храни.

Изследване показва, че среднодневната консумация на сол, мазнини и захар на българите е над препоръчителните нива. Висок е и процентът на лицата с наднормено тегло.

Предложенията за намаляването на солта и захарта приличат на предложения от предишното ръководство на МЗ закон, известен като "Данък вредни храни".

"Данък вредни храни" беше твърде общ, неприложим и без предварително широко обсъждане", констатира зам.-министър Каменов и допълни, че в някои страни от ЕС се прилагат данъци за напитките, подсладени със захар, и тази практика може да се приложи и в България.

Друг приоритет на МЗ ще бъде засилването на мерките за ограничаване на тютюнопушенето, което според зам.-министъра е много подценяван проблем. Според данни от изследването всеки трети българин пуши, като е започнал на 16-20-годишна възраст.

От министерството предвиждат да се организират и кампании с неправителствени организации срещу тютюнопушенето, както и ограничаването на рекламите и продажбите на цигари на младежи.

Като основен проблем в здравеопазването д-р Каменов очерта човешкият ресурс. Той даде пример с това, че през последните години щатната численост на персонала в РЗИ е намалена от 3005 щатни длъжности до 2500. Изключително ниски са и заплатите в сектора - 25% от състава на РЗИ са на минимална заплата, а средната възраст на работещите е около 54 години, аргументира се зам.-министърът.

Д-р Каменов съобщи също, че до средата на годината са осигурени всички ваксини и не се очаква да има проблеми в страната. Обществените поръчки за втората половина от година се провеждат в момента.

Зам.-министърът коментира и имунизациите и здравословното състояние на хората в бежанските центрове. Д-р Каменов посочи, че на бежанците за извършени над 36 хил. изследвания, а имунизираните деца са 265.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари