Влияе ли соята върху сексуалното здраве?

Има ли по-безопасен начин да се консумира соя?
24 фев 2017 22:44, Eкип на Puls.bg
4
Влияе ли соята върху сексуалното здраве?
Източник: Reuters, архив

Соята е една от малкото растителни култури на Земята, които предлагат пълния набор от незаменими аминокиселини за човешкия метаболизъм, което я прави една от най-популярните неживотински храни, източник на белтъчини. 

Аминокиселините са съединения, които изграждат белтъчни молекули (протеини) в човешкото тяло. След водата, те са втория най-изобилен компонент в почти всички човешки клетки и тъкани, като например в мускулните. Извън клетките, протеините играят роля в транспорта на невротрасмитери (химични сигнали) и биосинтезата на метаболитни вещества. Незаменими са тези аминокиселини, които човешкия организъм не може да синтезира (произвежда) сам, а трябва да си набавя редовно чрез храната.
 
Соево мляко, тофу и соевите заместители на месо набират популярност не само сред вегани и вегетарианци, но и сред останалата част от населението. Въпреки високото съдържание на полезни вещества в соята, тя крие и някои опасности, които са слабо познати на широката публика. Освен съдържанието на инхибиторни вещества, потискащи усвояването на някои полезни съединения, редица изследвания сочат за пряка вреда от храната за функцията на щитовидната жлеза, особено при наличието на йоден дефицит в тялото.
 
Лабораторно изследавне от 2002 година акцентира върху соевото съдържание на фитоестрогени – растителни аналози на женския полов хормон естроген. Открити са механизми, по които фитоестрогените могат да увредят мъжките полови органи и дори да понижат плодовитостта. Тези вредни ефекти още не са напълно доказани при хората, но съществуващите научни данни са противоречиви и няма единно становище. 
 
Друго изследване от САЩ демонстрира, как приема на соеви продукти по време на бременност или кърмене може да доведе до свиване на тестисите и увеличаване обема на простатната жлеза на мъжкото поколение. Друг наблюдаван ефект е лекото увеличаване на тимусната жлеза – орган с вътрешна секреция притежаващ енергийни и имунологични свойства, но проучванията са с твърде малък мащаб за да бъдат статистически значими.
 
Макар все още да няма окончателна присъда – вредна или полезна е соята, учените предлагат компромисен вариант – при ферментация, соята губи своите предполагаеми вредни ефекти и се счита за много по-полезна и безопасна за консумация. Разпространени по целия свят ферментирали соеви продукти са индонезийското темпе и японското натто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
Започнаха да я слагат във всички храни, без да си дават сметка, че предизвиква алергия у някои от хората. Дори шоколадите са със соев лецитин, а не със слънчогледов.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е че 96% от соята в света е ГМО. Така че....по-полека.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошия и некачествен мъж влияе, не соята.