Кога хлябът трябва да се съхранява в хладилник?

Как се възвръща после вкуса на изстудения хляб?
Обновена: 2 мар 2017 16:40 | 2 мар 2017 16:23, Eкип на Puls.bg
6
Кога хлябът трябва да се съхранява в хладилник?
Източник: Reuters, архив

Решението дали да се държи хляб в хладилника зависи от предпочитания начин, по който той се консумира – пресен или препечен. 

В хладилник, хляба се запазва годен по-дълго време. Но съхраняван по този начин, той губи някои свои вкусови свойства и не се усеща като пресен. Причината за това e свързана с полизахаридните молекули, изграждащи нишестето или скорбялата в хлебното брашно. 
 
При стандартни условия, тези молекули са подредени в стегната, организирана структура. За приготването на тестото, обаче, се прибавя вода, което отслабва химичните връзки поддържащи тази структура. Топлината при печене води до допълнително дестабилизиране. На това се дължи пухкавия и мек вид на прясно изпечения хляб.
 
С течение на времето, молекулите на нишестето възвръщат здравината на връзките си, което кара хляба да се стяга и втърдява. Ниските температури в хладилника ускоряват този процес на втвърдяване. Поради това, хляба държан на стайна температура е по-вкусен и мек.
 
Но извън хладилника, поради съдържащата се вода в хляба, той може да плесеняса много по-бързо. Това най-често се причинява от широко разпространен нишковиден гъбичен вид Rhizopus stolonifer. При наличие на дори минимални количества плесен върху хляба, той не бива да се консумира – наличните черни, сивкави или цветни налепи, които се разпознават като мухъл, са всъщност само плодните тела на гъбичката. Под повърхността на хляба се намира същинския мицел на гъбата.
 
Плесенната гъбичка е способна на опортюнистични инфекции, познати като зигомикози. Те засягат стомашно-чревния тракт или кожата и могат да доведат до редица разстройства и инфекциозни състояния при тях.
 
Ако хляба се консумира за период по-дълъг от 48 часа, за предотвратяване на мухлясване се съветва съхранението му в хладилник. Макар да е осезаемо по-твърд и безвкусен, това може да се поправи: в микровълнова печка или тостер, скорбялните структури бързо се отпускат и отново придават мека, пухкава текстура на хляба, пише Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драги т. нар. "журналисти", пише се 'скорбелни', а не 'скорбялни'.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кога хлябът трябва да се съхранява в хладилник?Как се възвръща после вкуса на изстудения хляб?"Джурнаглистите от "екипът" на Пуис точка бгъ така и не е отговорил. И освен хляба не знае къде се туря пълен член.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешния хляб няма нищо общо с оня който купувахме едно време от кварталната фурна.Супер пухкав и като постои не изсъхва като сухар а се оцветява в жълто,розово,оранжево и мирише странно.За сметка на това киселото мляко може да издържи една година.Това са постиженията на химията.
3
1
 
10
 
! Отговори
Асо Пика преди 7 години
А моя хляб като престои 2 дена започва да става жълт по края на филиите дори когато е в хладилник. Защо ли?
2
2
 
56
 
! Отговори
111 преди 7 години
истинският хляб изсъхва а не мухлясва за 2 дена, само тия *** дето се продават вместо хляб нямат вкус и мухлясват за 1 ден.
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение къде ще се съхранява! Може и на мивката, вместо гъба за измиване на съдове. Защото по нищо не се различава от нея.