Менопаузата – нов етап от живота на жената

Какво може да се очаква след 50-тата година
7 мар 2017 22:15, Eкип на Puls.bg
0
Менопаузата – нов етап от живота на жената
Източник: Reuters, архив

Настъпването на менопауза е плавен процес, чието начало започва около 6 – 10 години преди настъпването и. Този период се означава като пременопаузален. През него настъпват промени в женския организъм, свързани с намаляване на хормоналните нива – предимно на прогестерона. Периодът след настъпване на менопауза се означава като постменопаузален. 

Женските полови хормони – прогестерон и естрогени се синтезират от яйчниците. Техният синтез се контролира от гонадотропин освобождаващия хормон. Климаксът е процес, при който яйчниците намаляват своята чувствителност към контролиращите ги хормони. Поради тази причина се появяват първите признаци, показващи навлизане в пременопаузалния период.
 
Ановулаторни цикли  - при тях липсва настъпване на овулация преди кръвотечението. С времето те стават все по-чести.
 
Кръвотечения извън месечния цикъл може да настъпят през този период, чиято поява да не е свързана с нарушените хормонални нива. Много по-често се наблюдава през този етап хиперплазия на ендометриума или образуване на маточни миоми, чиято симптоматика е появата на вагинално кръвотечение. Достигането на аменорея – липса на менструация, чиято продължителност е повече от една година определя настъпването  на менопауза у жената. 
 
Промени в месечния цикъл – през периода на пременопауза се наблюдават изменения в месечния цикъл на жената. Продължителността на менструацията може да бъде намалена както и количеството на отделената кръв да е по-оскъдно.  
 
Изменения в лигавицата на влагалището – те са резултат от намалената прогестеронова секреция. Влагалищната структура се изменя и се достига до усещане за сухота. Тези изменения са съпроводени с чувство за сърбеж и болезненост по време на полов контакт.
 
Изменения в нервно-вегетативната система на жената - често срещани проблеми са нощните изпотявания и появата на топли вълни. При много жени се наблюдава честа промяна в настроението и те са предразположени към депресивни състояния. 
 
Изменения на кожата – през периода на пременопауза и менопауза кожата на жената губи своята еластичност и става по-груба. Тази промяна е поради... 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари