Техники за почистване на зъбната плака

Защо се препоръчва конец за зъби?
10 мар 2017 08:22, Eкип на Puls.bg
0
Техники за почистване на зъбната плака
Източник: Reuters, архив

Езикът действа като резервоар, който позволява натрупване на бактерии и хранителни остатъци. Ето защо почистването на езика изисква специални грижи и трябва да бъде част от ежедневната хигиена на устната кухина, заедно с миенето на зъбите. Голямо е разнообразието от почистващи езика средства. Съществуват четки, стъргалки и химични препарати. Важно е пациентите да бъдат информирани, че е най-важно да се почиства задната част на езика. При обложен език се създават условия за интраорално разпространение на микроорганизмите.

Техниката за миене на езика включва следните действия:

Страничната част на четката се поставя близо до средата на езика с насочени влакна към корена на езика. Четката се придвижва в посока към върха на езика. Тези движения се повтарят за всяка област на лингвалната мукоза. 

Електрическата четка за зъби има предимство пред механичната такава, поради потенциала си да увеличи както отстраняването на плаката, така и мотивацията на пациента. Те са въведени на пазара преди повече от 50 години.
 
Електрическите четки за зъби имат глава и дръжка, като в дръжката се намира електродвигател, който привежда в движение главата. Главата извършва автоматични вибриращи или ротиращи движения. Главите на повечето електрически четки са по-малки от тези на механичните и могат да се подменят. Все повече препоръки се дават за употребата на електрическите четки поради автоматичното им движение, лекотата при употреба, както и плак-отстраняващият им ефект. Вече на пазара се срещат и ултразвуковите електрически четки, които са висок клас и имат значителни положителни ефекти.
 
Методите за миене на зъбите с електрическа четка включват следните действия:
 
Четката се поставя под 45 или 90° ъгъл към повърхността на фронталните зъби. След това четката се включва. Съзъбието трябва да е полузатворено.
 
Четката трябва да се движи бавно върху и около всяка зъбна повърхност от 3 до 5 секунди.
 
Особено внимание трябва да се отдели на междузъбните пространства. Главата може да се постави под и в средата на междузъбните пространства, за да ги почисти.
 
Четката се поставя перпендикулярно на букалната и лингвалната повърхност без натиск. По този начин се достига горната и гингивалната област на зъбите.
 
При почистване на зъбите, устата се разделя на четири квадранта (горен десен, горен ляв, долен десен и долен ляв). Тази система позволява да се почистват зъбите систематично без пропускане на нито един зъб и нито една повърхност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари