Терапия със смях от Д-р Куку и д-р Пипи

Клоуни радват болните деца
10 мар 2017 22:20, Eкип на Puls.bg
0
Терапия със смях от Д-р Куку и д-р Пипи
Източник: Reuters, архив

Мрачна болнична обстановка. Малко детенце се е свило в ъгъла на леглото, а майка му не може да го успокои. Изведнъж вратата се отваря и очите на малчугана светват. В стаята влизат двама с пъстри одежди, а то не може да повярва на очите си, защото това са клоуни. Дават му червен нос, правят му фокуси и заедно с тях то се пренася в един друг свят. Това се случва в детското отделение на Националната кардиологична болница в София благодарение на „Смешната лечебница“.  

Ива Лапатова и Янита Кирова, познати още като д-р Куку и д-р Пипи, се запознават в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Миналата година завършват пантомима в класа на Александър Илиев и Александър Хонк. Двете талантливи момичета се учат да работят с малчугани като студентки. Една младежка инициатива ги завежда в детските отделения на няколко столични болници, където за първи път правят етюди като медицински клоуни. 
 
„Нещата в живота не стават така както при Нютон, когато му е паднала ябълката. А постепенно и малко по малко, с много натрупвания. Така с течение на времето създадохме „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Знаехме, че искаме да използваме театъра за благородни цели и да се занимаваме с деца“, смее се Янита. Тя и нейната приятелка Ива се вдъхновяват от филма „Patch Adams”, който разказва истинската история на един американски лекар- Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс. Именно той поставя основните на медицинската клоунада в Америка през 80-те години. В ролята на педиатъра е Робин Уилям, който слага червения нос и дарява радост на болните деца. 
 
Вече година медицинските клоуни посещават децата в НКБ два пъти седмично. Много хора смятат, че Янита и Ива просто изнасят представления, но това не е така. Тяхната работа е много по-различна и доста отговорна. Идеята е д-р Куку и д-р Пипи да са част от екипа на лечебното заведение, който се грижи за болните малчугани. „Наистина е много по-лесно да дадеш усмивка на някой, който е дошъл специално за това, на представление. Друго е да накараш някое дете, на което в момента въобще не му е до смях, да се усмихне дори и за малко. Съвсем различно е да влезеш в една стая, където детето е на системи, минало е на операция. Където трябва да му сложат абокад, да му дадат горчиво лекарство или каквото и да е“, казва Янита.
 
И обяснява, че медицинският клоун трябва да подпомага лекарите, както и да има понятие от детска психология, за да може пациентите да забравят за обстановката в болницата поне за малко. За тази цел от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ използват лекарство, което е по-различно от стандартните. „Вълшебното лекарство...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари