Марихуаната съдържа терпени – опасни ли са те?

Терпените са имат разнообразни ефекти
13 мар 2017 22:19,
3
Марихуаната съдържа терпени – опасни ли са те?
Източник: Reuters, архив

Терпените са разнообразен клас органични съединения, които са основна част на растителните смоли и етерични масла. Използвани като основи за аромати в парфюмерията, те са ценени и поради полезните си свойства като добавки в храни и лекарства. В семейството на коноповите растения са налични множество терпени, като само в представителите на вида Cannabis sativa са налични над 120 терпена, които често се познават и по различния си аромат. 

Един от най-застъпените терпени в канабиса е познат като лимонѐн или дипентен. Той е безцветен въглеводород със силна цитрусава миризма, намира се също в лимони и портокали.  Притежава ясно изразени антибактериални и противогъбични свойства, действа на нервната система като антидепресант и облекчава чувството на тревожност. 
 
Друг терпен с висока концентрация в канабиса е бицикличният β-кариофилен. Намиращ се и в етеричните масла на растенията розмарин и хмел. Познат със своите противовъзпалителни и неврозащитни свойства, той е използван в научни изследвания като спомагателно средство за борба с алкохолната зависимост. Действа болкоуспокоително, отличава се по сухия аромат на дървесна кора.
 
Най-често срещаният терпеноид с противовъзпалителни способности в канабиса се нарича пинен, има характерно борово ухание. Пиненът е известен като естествен и бързодействащ бронходилататор – разширител на най-малките въздухоносни пътища в дихателната система: бронхи и бронхиоли ...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само факта, че няма нито един смъртен случай от употребата говори достатъчно, иначе се третира като мн опасен наркотик, наравно с метамфетамина и хероина, докато убиващите хиляди годишно алкохол и цигари се продават свободно в магазините. Да пушиш трева е по-здравословно от това да пиеш алкохол, 114 пъти по-безвредно е, според статистиките за смъртност. Не е портал към други наркотици, просто като е поставена под общ знаменател с тях често става така, че като си *** и пробваш и друго.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излиза, че тревата е доста добра за ароматерапия.
1
13
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Пафкайте си на воля ,така и така сте с изпържени мозъци от западната ,дегенератска пропаганда