Бъдещият бич пред бизнеса – депресираният служител

Конфликтите у дома – причина за половината самоубийства у нас
Обновена: 14 мар 2017 12:17 | 14 мар 2017 12:16, Анисия Иванова
34

Най-често опити за самоубийство се правят след конфликти в семейство. Те са причина за около половината от самоубийствата в България. На второ място са психичните разстройства, следвани от несподелената любов и тежките телесни заболявания.

Това стана ясно в "България сутрин" от думите на началника на отдел "Психично здраве" към НЦОЗА д-р Захари Зарков.

Той поясни, че през последните 5 години не се наблюдава тенденция за покачване на броя на опитите за самоубийство. Те са около 3000 за 2015 година, докато за 2016 г. информацията все още не е обработена.

Гостът на Bulgaria ON AIR подчерта, че основната мярка за предотвратяване на самоубийствата е ранното откриване на проблемите, последвано от специализирана помощ. Д-р Зарков отбеляза, че две седмици преди да посегнат на живота си хората търсят своя личен лекар.

"В момента се извършва ново изследване за разпространението на депресията. Данните на СЗО сочат, че след сърдечно-съдовите заболявания депресията ще причини най-много неработоспособност", каза още д-р Зарков.

Той добави, че ако искаме да помогнем на близък, който говори за самоубийство, най-важното нещо е да не използваме клишета като: "Стегни се", "Ще се оправиш" и "Пий една ракия".

"Мит е, че не трябва да се говори, ако човек мисли да сложи край на живота си. Знанието по темата депресия ранно открива самата болест, лекува се ефективно и човек се спасява", обясни той.

Той завърши с думите, че работата в семействата и училищата трябва да вървят ръка за ръка, за да има намаляване на агресивното поведение сред децата. Според д-р Зарков е задължително да има държавна политика в тази област.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също реших да нямам деца. Тъжно ми е, обаче предпочитам така отколкото да видя детето си слуга до гроб. Причината е тежкият живот.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз съм му намерил цаката - никакви деца.Чувствам се роб, а както е казал Сенека, "робите раждат само нови роби".Няма да давам нови роби на тези експлоататори.БЕЗ МЕН!
23
0
 
4
 
! Отговори
чуй преди 7 години
Сълзите на слугата, палят имота на чорбаджията !
22
2
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Работодателят ти не е виновен. Виновен си ти, че се съгласяваш. Пазарът на труда е пазар, бизнес. Ти се продаваш, те те купуват. Няма да си купиш домати от 100лв. килограма, нали така? А защо се продаваш тогава за толкова малко пари? Защото толкова струваш. Учи, помисли къде грешиш и ще успееш. Това ти го казвам като човек, който води интервюта за позиции с многократни на твоята заплата. А тези ценните със сложната отговорна работа са ми ясни- типични оплаквачи и мързеливци.
21
0
 
5
 
! Отговори
ддд преди 7 години
намерил съм му цаката. Скоро отивам на село и си бачкам сам за себе си без никой да ми виси на главата. Всичко собствено произвоство..а вие си яжте химиите в града и дишайте олово ахахахах и плащайте сметки
20
2
 
1
 
! Отговори
бивш депресиран преди 7 години
пийте деанксит и всичко ще е наред хахахахах
19
1
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Драги, и аз работя в голяма компания и заплата ми е тамън осморна на твоята. Самият факт, че смесваш думите "печалба" и "приход" не говори добре за тебе. Няма как да знаеш печалбата на компанията каква е. Знаеш прихода. Относно заплатите- такава ви е ценностната система. Не смеете да си поискате. Айде всеки да откаже да работи за подобни пари и да видим. Ама винаги ще има роби, които пред работодателя си нищо не смеят да кажат, ама в интернет са първи оплаквачи. Сами сте си виновни.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателите са виновни, че младите напускат страната. Раждаемостта си е много добре даже. Трябва да си куку да останеш тук да бачкаш на някое селско първеню нещо, за което ще ти плащат 10 пъти повече в чужбина и ще живееш като бял човек и ще те уважават. Факт!!!
17
2
 
1
 
! Отговори
ддт преди 7 години
Лео- прав си.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дааааа, интересно видео
15
0
 
22
 
! Отговори
до Лео преди 7 години
Работодателите еднозначно са виновни за това, че плащат неоправдано малко. Аз работя в голяма компания, която отчита 480 милиона печалба годишно. Познай какви са заплатите - 600 - 700 лв. А работата е много и отговорна. Не осъзнаваш, че "очакванията" за живота ни нямат нищо общо с реалността, в която ни принуждават да живеем.
14
13
 
14
 
! Отговори
Лео преди 7 години
Всички взехте да плюете по шефовете си, че били виновни за това, че сте депресирани, ама защо вие не отворите собствен бизнес, пък плащайте на чистачката 3 бона и по 5 бона - на по-специализираните кадри? Истината е, че живеем в консуматорско общество и ни потискат всички ония, които имат нещо повече, по-хубаво и по-скъпо. Кара ви се Мерцедес, а? Обаче карате 18 годишна Шкода с повредено парно. И сте вече на 42, а още нямате собствено жилище. Бъдете честни, бе хора! Очаквали сте повече от живота
13
2
 
9
 
! Отговори
до А дано преди 7 години
Работенето действително е силно порочен, заробвящ модел. И действително автоматизацията на производството освобождава много хора. Но за да живеят свободно и щастливо все пак са нужни пари. Ето тук идва идеята за базовия доход. Чудесна идея! Ще работи този, който иска, и няма да има недоволни или депресивани служители. Работодателите все още не могат да оценят магическия ефект от това, само се безпокоят, че ще дават по-високи заплати.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото няма нормално финансиране за нови бизнес идеи, няма нормална икономическа среда, която да подкрепя бизнеса. Само за да регистрираш фирма има високи такси, а първоначален капитал за сгради, оборудване и заплати - от къде?
11
0
 
18
 
! Отговори
А дано преди 7 години
С течение на времето няма да се оплакваме от работодателите. Просто няма да има работа за хората. Скоро механизацията и автоматизацията, ще навлязат още по-сериозно в живота на хората. Безработните ще стават все повече и повече. Може би като спрем да работим, ще измислим други неща за да осмислим живота си. Всъщност безсмислието и робството в което сме ни кара да се чувстваме така. Но любовта ще спаси света. Първо обичайте себе си, открийте себе си и след това и близките си хора. Това е шанса!
10
6
 
8
 
! Отговори
Да помислим преди 7 години
Всъщност работодателите не са докарани от космоса. Станали са такива защото са решили да са самостоятелни. Вместо да се оплакваме и да ламтим, защото истината винаги е по средата. По-добре ако не сме доволни да направим нещо. Защо всеки не доволен не си смени работата или не започне нещо самостоятелно. Защо? Факт е че едва ли всички опрлакващи се тук са перфектни работници. Нали! Ако не работите във фирмите от които сте недоволни те няма да работят и ще фалират. Нали така? Успех хора.
9
3
 
39
 
! Отговори
отдавна казано преди 7 години
Чорбаджията-изедник умира веднъж,бедния работник - всеки ден !
8
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз работех за работодател, който ни ценеше. Полагаше грижа за всеки свой служител, а имаше свои 5 фирми. Изпращаше ни да спортуваме безплатно, осигуряваше в офиса плодове за всеки, купуваше ни книги, изпрати хората, които искаха да изкарат шофьорски курсове или да се научат да плуват. Всеки три месеца ходехме някъде извън София на почивка за уикенда, и то не само служителите, а и цялото им семейство. А и заплатите бяха добри. А сега познайте дали някой имаше депресия и дали работеше без желание?
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големият социолог Ерих Фром още през 1957г. в книгата си "Психично здравото общество" /има я на български/ обясни защо се увеличава и ще се увеличава броя на самоубийствата. Отговорът му е, защото човек тотално не е съгласен с порядките в обществото и не вижда бъдеще. При нашите робовладелци, извинете работодатели и политици друго не може да се очаква. Лошото е,че в световен мащам нещата още повече ще се усложнят.Сериозни изследвания предупреждават за това.
6
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателите са хора.