Псориазисът на ноктите се влияе силно от хигиената

Какво трябва да се знае за нокътната хигиена?
15 мар 2017 20:43, Eкип на Puls.bg
2
Псориазисът на ноктите се влияе силно от хигиената
Източник: Reuters, архив

Псориазисът е имунно заболяване, което засяга две основни групи от населението - млади хора на около 20 години и такива над 50-годишна възраст. Лактите, гърдите, гънките, слабините и окосмената част на главата са основните места от тялото, засегнати от псориатичните плаки.  

Травми на кожата, слънчева светлина, тютюнопушене, стрес, различни лекарства, са сред факторите, които могат да причинят псориазис. 
 
Заболяването има няколко различни форми. Псориазисът на ноктите е една от тях и причинява не само физически, но и емоционален дискомфорт на хората, които го притежават. 
 
Статистиката показва, че една трета от тези, които страдат от псориазис на ноктите, имат и гъбични проблеми. 
 
Лечението на това заболяване на ноктите, характеризиращо се с промяна в тяхното оцветяване, поява на дупчици и пукнатини, одебеляване, зачервяване и сърбеж е трудно. Изисква посещения при квалифицран дерматолог, който да назначи нужната терапия с медикаменти. 
 
Има най-различни гелове и кремове в аптеките, които са предназначени за псориазис на ноктите. Те могат да облекчат някои симптоми, но не и и да излекуват ноктите напълно. 
 
Ако пациентът иска да се чувства много по-добре, е важно да спазва правилната хигиена на ноктите. Силно деформирани, те са идеалното място за развитието на инфекции. Затова дерматолозите препоръчват по-честото миене на ръцете с подходящ сапун.
 
Изрязването и оставянето на по-къси нокти е друг подход, чрез който ще се избегнат гъбичните проблеми и раздразнението при псориазис. Маникюр и лакиране не се препоръчват. Редовното хидратиране на ръцете с натурална козметика без алергени също се предписва от специалистите. 
 
Честото проветряване и почистване на помещенията също е важно. При втория случай тези с проблемите по ноктите трябва да ползват ръкавици. Целта е да се предпазят ръцете от химическите съставки, които могат допълнително да усложнят състоянието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
shmatarok преди 7 години
"одебелен" ?!?! wtf !? ако нямате пари за един spell checker, то поне има безплатни правописни речници онлайн. На всички е ясно, че 80% от "статиите" ви са copy&paste от други медии или нелепо сглобени след ползване на google translator, но честно казано голяма част от материалите ви оставят усещането, че са качени в сайта, докато правите нещо друго - седите в тоалетната, говорите по телефона, чатите ... всичко друго, но не и професионално отношение към работата и читателите!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете го хващат в казармата защото няма баня.