Кои видове алергични обриви познаваме?

Класически симптоми и проявления
17 мар 2017 19:19, Eкип на Puls.bg
0
Кои видове алергични обриви познаваме?
Източник: Reuters, архив

Алергията представлява повишена чувствителност на организма към различни субстанции от околната среда, които обикновено се смятат за безвредни. Тези субстанции се превръщат в алергени, а алергичната реакция, която се развива спрямо тях, представлява анормално повишената защитна реактивност на имунната система.

 
В зависимост от входната врата, през която проникват алергените, както и според индивидуалната реактивност на всеки организъм, се наблюдават различни симптоми, които се различават и по своята изразеност. Симптоми може да се проявят от страна на кожата (обриви, сърбеж), дихателната система (хрема, кашлица, задух), храносмилателния тракт (диария), сърдечно-съдовата система (повишен пулс, понижени кръвно налягане) и други.
 
Кожна проява на алергия представлява появата на обриви. Причините за тяхното проявление могат да бъдат инфекциозни – бактерии, паразити, вируси, патогенни гъби, както и различни неинфекциозни фактори – токсини, медикаменти, храна, физични фактори и други.
 
Видовете алергични обриви се различават по своята локализация – участъци от кожата, които засягат; времето, за което се появяват и съответно претърпяват обратно развитие; изразеността на симптомите и характеристиките на самите обривни единици.
 
Алергичната уртикария представлява вид дерматоза, която има полиетиологичен характер – причините за появата й са много и различни. Клиничната картина протича с появата на бързопреходни, променящи своята локализация папули (надигнати над кожната повърхност участъци, които са плоски и с различна форма). Наблюдават се остри и хронични форми на уртикария. За разлика от острите, хроничните протичат с по-слабо изразени симптоми и при тях невинаги е лесно да се определи точната причина, която предизвиква появата им.
 
При острите форми на уртикария образуващите се папули (често познати като „кабари”) са бързопреходни, силно сърбящи, пациентите се оплакват от чувство за парене, по-рядко болка. За разлика от това при хроничната форма на уртикария симптомите са толкова оскъдни, че сърбежът може да варира от слабо изразен до непроявен.
 
Строфулусът е вид дерматоза, която се получава най-често след ухапване или ужилване от насекоми и по изключение при консумация на храна – шоколад, яйца, мляко. Най-често се засягат деца между 2- и 7-годишна възраст. Този тип дерматоза се характеризира със сезонност – пролетно-летните месеци, поради зачестяващото пребиваване сред природата, където има по-голяма вероятност за ухапване от...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари