Растителни протеини, които са особено важни

Неслучайно киноата участва в множество диетични режими
20 мар 2017 07:52, Михаела Лазарова
0
Растителни протеини, които са особено важни
Снимка: freeimages

Протеините са незаменима част от хранителните вещества, които човек трябва да приема, за да работи организмът му правилно. Те се делят основно на животински и растителни. Двата вида протеини не са напълно взаимнозаменяеми, защото структурата на техните клетки е различна.

Ето защо се нуждаем от двата вида протеини в хранителната верига. Растителните протеини са особено важни. Наред с получените от рибата, яйцата, млечните продукти и месото протеини, имаме нужда и от растителните им еквиваленти.

Кои са те?

Конопени семена

Конопените семена са истински рекордьори по доставка на протеини. Само в 2 супени лъжици семена от коноп се съдържат цели 10 грама чисти протеини. Можете да добавяте тези прекрасни и полезни семена в смутита, салати, печени ястия.
В тях се съдържат и много полезни мазнини, предпазващи сърдечносъдовата система от заболявания и контролиращи правилното делене на клетките.

Тиквени семена

Семената на тиквата са полезни като самата нея. В четвърт чаша тиквени семки се съдържа около 10 грама чист растителен протеин. Към него в допълнение се явява и полезният магнезий и имуностимулантът цинк. Те се допълват взаимно в борбата за по-добро здравословно състояние.

Тиквените семена също могат да се консумират както сурови, така и печени. Можете да ги добавяте към салати, печива, ястия, смутита.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари