"Своенравни" ли са данните за ваксините?

Починалите от морбили деца били неваксинирани, контрира експерт
Обновена: 20 мар 2017 09:58 | 20 мар 2017 09:38,
26
"Своенравни" ли са данните за ваксините?
Снимка: архив, Reuters

Какъв е проблемът с ваксините? Можем ли да бъдем сигурни в ефективността им? Темата коментираха Ема Черногорска, председател на сдружение "За децата ни" и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Миндов ваксините са ефективни, а без тях биха се върнали едни от най-опасните болести. Тази година, добави той, отбелязваме 100 години от "Испанския вирус", който взе 25 милиона жертви.

"Ваксината е високо ефективна, 86% от починалите деца в Румъния от морбили са неваксинирани. Само 5-6% са били ваксинирани", каза той и добави, че благодарение на ваксините "Испанския вирус" е спрян и в наше време го няма.

Неговата събеседничка отбеляза, че имунизирането чрез ваксини няма сигурна успеваемост.

"Имам данни за предишната епидемия в България от 2009-2010. В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани няма да се разболеем", сподели Черногорска.

Тя обясни, че един от най-големите проблеми на родителите, които не искат да ваксинират децата си са, че не са сигурни, че е редно. Тя също добави, че статистическите данни са прекалено "своенравни" и свободни за интерпретация.

"Основният проблем си остава - родителите се страхуват, а те искат диалог с лекарите. Дава им се информация само какви са позитивите от ваксините", каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари