Махмурлук – как да го облекчим?

Гладът кара мнозина да посегнат към сладки храни и захари
22 мар 2017 23:00,
9
Махмурлук – как да го облекчим?
Reuters

Махмурлукът е състояние, в което се изпитват силно неприятни физиологични и психологични последствия след поглъщането на етанол, намиращ се във вино, бира и други алкохолни напитки. Главоболие, световъртеж, гадене, умора, замаяност, нарушена концентрация, сухота в устата, стомашно-чревни разстройства, липса на апетит, депресия, потене, свръхчувствителност и тревожност.  Това са само някои от симптомите на махмурлука. Съществува само един сигурен начин за предотвратяването им и това е да се пие разумно, нечесто и в ограничени количества. 

Ако този съвет е закъснял и махмурлукът вече е факт, същуствуват някои стъпки за облекчаване на симптомите му след събуждане, иначе могат да продължат до 24 часа. 
 
Най-тежките симптоми – гадене, главоболие и световъртеж могат да се облекчат бързо с аспирин или ибупрофен. След прием на твърде много алкохол имунната система е подложена на силен стрес, което води до отделянето на огромни количества цитокини в кръвта – те се сочат за отговорници за гаденето и главоболието. Най-често те са интерлевкините IL-10 и IL-12, както и гама интерферон. Циклооксигеназните инхибитори, каквито са аспирина и ибупрофена потискат действието им върху централната нервна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Зелева чорба, люто шкембе с много чесън, пресен сок от краставици,активна хидратация (много вода, душ, вана - но не с гореща вода), тренировка/разходка на чист въздух, среща с приятни хора (да не се смесва с шкембето, че...:)) и задължителните нужни часове сън и повторна дефекация. Най-доброто, обаче, си остава разумното пиене на качествени напитки - домашна ракия или вино с ясен произход, уиски с дозатор, вносна бира (нашата е гордост за родната химическа промишленост), неподсладени коктейли...
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Скънкаи още нещо - след душа и кафето - кекс и всичко останало както си го описал
6
0
 
5
 
! Отговори
Men преди 7 години
Едно люто шкембе(може и две) и студена бира. След това кафенце, после се режат мезетата сипва се ракийката и пак се започва.
5
0
 
9
 
! Отговори
маке преди 7 години
вечер кат прекалим сутрин килце килце и половина винце така ме освежават че чак ми се припива нещо по силничко
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най ефикасният и сигурен метод- две спанета и две ср.анета и всичко е тип топ можете наново да се подхващате с пълни сили.
3
1
 
9
 
! Отговори
Скънка преди 7 години
Събуждане. Ходене по голяма нужда, душ, закуска, кафе, един джойнт, никакво сладко, само вода и кисело. Гарантирани резултати.
2
1
 
7
 
! Отговори
Мастика и "Снеж преди 7 години
ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ИДВАТ ОТ НЕРЕДОВНО ПИЕНЕ!
1
1
 
16
 
! Отговори
Ракиясуиски преди 7 години
За да нямате махмурлук- не изтрезнявайте! Никога.