Защо пълнеем след спиране на цигарите?

Доказано: При пушене имунната сила се понижава
24 мар 2017 18:56, Eкип на Puls.bg
7
Защо пълнеем след спиране на цигарите?
Reuters

При тютюнопушенето, организма се приспособява към вредния навик и настъпва моделиране на някои основни негови функции. Пристастяването към никотин силно влияе на метаболизма и действа на същите мозъчни области, които са особено активни при глад и жажда. Явлението може да се разгледа на два етапа: когато е налице желание за пушене и последващият акт на пушене. 

Мотивацията, желанието да се запали цигара при пушачите се диктува от повишените количества отделен кортизол. Произвеждан от кората на надбъбречната жлеза, този хормон на стреса се отделя в излишък при пушачите и мобилизира тялото и имунната система до пълна бойна готовност. Колкото по-дълго се отлага цигарата, толкова по-нервни стават никотин-зависимите под влиянието на все повече и повече отделен кортизол. Напрежението за ума и тялото нараства и е особено трудно да се потисне първичния инстинкт на нуждата.
 
При пушене имунната сила се понижава, в противен случай с вдишване на отровата от белите дробове биха настъпвали кашлица, гадене и световъртеж, както от първите цигари. След прием на никотин от цигарата, той стимулира друг хормон, наречен DHEA. Този невростероид влияе пряко на нервната система и има свойствата на антидепресант – подобрява настроението и придава спокойното усещане, че всичко е наред. Броени часове след пушене, завишените количества DHEA спадат бързо, настроението се влошава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Не съм пушач, но ми мисля ,че цените на цигарите са крайно завишени , а сравнението ,което прави правителството , с цените на цигарите в западна Европа е смешно и нелепо.То бива бива кощунство, ама това на нищо не прилича...Едно време бях под 1лв ,сега са над 5, а положението отива от зле на зян...
6
15
 
11
 
! Отговори
ШикагоУбърДрайвър преди 7 години
Аз лично съчувствам на пушачите на цигари. Знам, че те са със слаба воля, но и също знам колко пауърфъл са цигарите...За да ги спреш първо трябва да осъзнаеш какво си причиняваш, пушейки ги...от там е лесноВече пета година съм пойзън-фри и дишам с удоволствиеGod Bless USA
5
6
 
17
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Пушенето е въпрос на личен избор! Който иска да пуши, който не! Навсякъде говорят за спиране на цигарите чрез вдигане на цените, но това в крайна сметка си е един огромен бизнес и нищо повече. На никой не му пука, че умират хора от тютюна! Хората които не пушат са по-силни психически щом не са посегнали към този мръсен порок! Доказано е, че пушенето вреди, а не помага! Така че всеки да си преценява.
4
6
 
22
 
! Отговори
чичо-дедко преди 7 години
До гп:да, вредно е, но.. купуваш ли си от химическите пилета, химическите зеленчуци, ядеш ли бургери, даваш ли на децата си сникерс?! И ще говорите за вредно!? Ако не искате не пушете, не пийте, не.. но не се месете в живота да другите, нямате право. Колкото за тровенето... каква кола карате - 20 годишен продънен дизел?
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушете до 5 цигари.Не е трудно и ще сте много доволни.Успех
2
13
 
14
 
! Отговори
гп преди 7 години
До 1 - нервичките ли ти минават на теб? А какво става като ги прехвърлиш тези нервички и мъка на семейството си като умреш от рак? Пушенето е безотговорност към себе си и хората, които те обичат! Всичко друго е извинение и глупости за личния избор
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ето,че си е добре да пушим - минават ни нервите ! само на джоба не му е добре.