Какво да се очаква след прекаран мозъчен инсулт

Необходима е подготовка за някои от последиците
27 мар 2017 20:12,
4
Какво да се очаква след прекаран мозъчен инсулт
Източник: Reuters, архив
Мозъчният инсулт представлява остро възникнало, необратимо ограничение или спиране на кръвотока в определена част на мозъка, което води до недостатъчна кислородна консумация и загиване на мозъчната тъкан. Учените са установили, че на всяка минута от развитието на исхемичния процес загиват 1.9 милиона нервни клетки. Съпоставено спрямо нормалната скорост на стареене на мозъка, мозъкът по време на инсулт „остарява” с 3.6 години всеки час, оставен без лечение. Затова навременната терапия е от съществено значение за по-добрия прогностичен изход.
 
Симптомите на мозъчния инсулт са различни, в зависимост от големината на запушената артерия, участъка от мозъка, който кръвоснабдява, наличието на обходно кръвообращение и др. Най-чести от тях са внезапно възникналата мускулна слабост в един крайник или в едната телесна половина (десни или леви крайници); изтръпване в последните, увисване на единия устен ъгъл, говорни нарушения (нарушено може да е както разбирането на речта, така и самото произнасяне и др.), замайване и световъртеж, загуба на баланс, гадене, повръщане, зрителни нарушения и др.
 
Целта на своевременно предприетите мерки е подобряване на кръвообращението в засегнатия участък, като по този начин се предпазва от загиване околната мозъчна тъкан, която също страда от исхемията.
 
Кои са последиците на мозъчния инсулт?
 
Остатъчните прояви до голяма степен зависят от участъка от мозъка, който е засегнат от исхемията, от предприетите мерки, но също и от индивидуалните особености – възрастта на пациента, неговите придружаващи заболявания, както и от общото му функционално състояние.
 
Мозъкът има участие в контрола както на физическата активност, така и в психичните прояви, емоционалната сфера и когнитивните функции – памет, внимание, планиране и изпълнение на задачите и др. В зависимост от мястото на исхемизиралия участък може да се засегне една или друга функция на мозъка.
 
Най-честите остатъчни физически прояви са:
 
Мускулна слабост (пареза) или парализа в един крайник или в едната телесна половина, в зависимост от засегнатия участък. Обикновено се засягат крайниците от противоположната на мозъчния инсулт страна;
Увеличен мускулен тонус и болезнени спазми в ръцете и краката;
Нарушена координация на движенията и загуба на баланс;
Болка, изтръпване или чувство за парене, боцкане и други – в някои случаи обикновен допир може да се възприеме като болково усещане. До голяма степен се дължи на неправилно възпримане на получената информация от мозъка;
Умора;
Игнориране на засегнатата телесна половина и/или на зрителното пространство от тази страна. Може да се появи и....
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Един от всички преди 7 години
Вярно е.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български парламент!