За ползите от мурсалския чай

Какво са флавоноидите?
27 мар 2017 22:03,
2
За ползите от мурсалския чай
Източник: Reuters, архив

Мурсалският чай е пример за здравословна, полезна и тачена напитка в балканските народни традиции. Макар рецептите за него да включват и други билки и да варират драстично дори в съседни региони, за традиционните рецепти се използват два вида на едно и също растение, наречено Sideritis или пирински чай. 

Разпространена в Албания, България, Гърция, Черна Гора и Македония, билката се използвала още от древните гърци, но не само за направата на чай, а и като дезинфектант на бойни рани. Днес е позната като мурсалски, триградски, шарпланинси чай и др.
 
Редица съвременни изследвания доказват полезните му свойства. Още пред 1986 година в Die Pharmazie били доказани антимикробните свойства на етеричните масла от пиринския чай, а през 2012 в журната Planta Medica (брой 78) са описани обстойно редица техни противовъзпалителни свойства, както и такива, защитаващи храносмилателната система
 
Традиционно, мурсалския чай се пие за повишаване и подсилване на имунната система, потискане на настинки и други вирусни заболявания, докладва се за ефективост и при алергии и възпаления на синусите.
 
Повечето от полезните му свойства се дължат на огромното количество флавоноиди, отделящи се в билковия чай.
 
Флавоноидите са естествени съединения, които имат антимикробни и инсектицидни ефекти у растенията. Но, погълнати от човека, тези съединения проявяват мощни свойства против развитието на ракови образувания, възпалителни процеси и ...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си мисля ,че е най-добре е да не се продава този чай и ромовете да не си го берат!Природата е изнасилвана от дивите берачи.В Китай так тези които купуват рогове от носорог ги кастрират за да опазват носорозите!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С мурсалски чай намалих лекарствата за кръвно. Не ги спрях, но ги намалих и