Хората на хемодиализа имат увредено сърце

Кои фактори благоприятстват сърдечното увреждане?
29 мар 2017 10:45, Eкип на Puls.bg
2
Хората на хемодиализа имат увредено сърце
Reuters

Установено е, че при болните с хроничнична бъбречна недостатъчност има по-висока честота на сърдечно-съдовите заболявания. При тях смърността от кардиологичен проблем е в пъти завишена, дори преди достигане на крайната степен на бъбречната увреда. При пациентите на хемодиализа (терминална бъбречна недостатъчност) тази зависимост е още по-изявена. 

Един от основните показатели, по които лекарите отчитат бъбречната увреда, е степента на намаление на гломерулната филтрация. Тя презентира тяхната основна функция, а именно да филтрират кръвта, за да запазят нужните и изхвърлят излишните вещества. Установена е правопропорционална зависимост между намаляването на филтрационната им способност и сърдечния риск. При болните на хрониодиализа този показател е силно снижен и на практика бъбреците не работят ефективно. 
 
Кои фактори благоприятстват сърдечното увреждане?
 
Болните на хрониодиализа, дори и тя да се осъществява прецизно и редовно, имат специфичен метаболизъм, който крие рискове за сърцето. Нерядко се наблюдава свръхнатоварване с течности, последвано от рязко спадане на тъканните обеми и т.н. Това смущава помпената функция на сърцето и еластичността на съдовете.
 
При диализно болните има дисбаланс на калция и фосфора в серума, водещо след себе си до недостиг на витамин Д, с всички последствия от това и за сърдечно-съдовата система. Поради слабата бъбречна функция настъпват още и големи колебания в серумните нива на калия, пряко отговорен за съкращенията на сърцето. 
 
При болните на диализа се наблюдава хронична тежка анемия, която затормозява сърдечната функция, принуждава я да работи с усилие. Този тип болни са в непрекъснато състояние на хронично възпаление и стрес, което се отразява на реактивните способности спрямо инфекции, включително и на сърцето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"благоприятстват" :)))аре стига
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво стана с малкия бай,ам ?