Тези лекарства увреждат мъжката полова функция

Разкритието е от март 2017
31 мар 2017 22:40,
4
Тези лекарства увреждат мъжката полова функция
Източник: Reuters, архив

Изследване от март 2017 г., публикувано в The Journal of Sexual Medicine разкрива за пръв път силно увреждащия ефект на цял клас лекарствени съединения, наречени 5-алфа редуктазни инхибитори.

Те са често използвани в медикаменти, предписвани за третиране на урогенални проблеми, най-вече при мъже, страдащи от увеличаване на простатата или доброкачествена простатна хиперплазия. Срещат се и в лекарствени средства срещу андрогенната алопеция – мъжкото оплешивяване. 

Учените от Boston University School of Medicine установили, че приема на тези съединения е пряко свързан с развитието на тежка форма на еректилна дисфункция, депресия и силно понижаване на либидото, дори дълго време след като медикаментът вече не се приема. Докладва се и за по-редки нарушения, свързани с еякулацията, както и за намален обем на отделения еякулат.
 
Пред последното десетиление употребата на отскоро приетите за опасни редуктазни инхибитори непрекъснато се увеличава, като се предписва на все повече млади мъже, страдащи от андрогенна алопеция или увеличена простата. Приемът на съединението е най-вреден за тях, понеже развитите сексуални дисфункции могат да имат дълга продължителност.
 
Основният фармакологичен проблем на редуктазните инхибитори е механизъм, считан само до преди няколко месеца за „много рядък страничен ефект“. Той се изразява в инхибиране или потискане на синтезата на изключително важно за централната нервна система съединение. То е невростероид, познат като 5-алфа дихидротестостерон. Неговият синтез се извършва най-често чрез преобразуване на тестостерон в простатната жлеза, надсеменниците, кожата, космените фоликули, черния дроб и мозъка. Синтезът и секрецията на този тестостероно-подобен невростероид се контролира от ензим, наречен 5-алфа редуктаза. 
 
Именно този ензим бива потиснат от 5-алфа редуктазните инхибитори като дутастерид и финастерид, които се намират в лекарствени средства като Проскар, Пропеция и Аводарт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами сега...?
1
2
 
17
 
! Отговори
И мойта преди 7 години
И моята така ми действа, като съм с нея пълна щета- умрел. Ама с антибиотиците на комшиите не моа се запра. Та така сменете лекарствата.