Органогенеза – изумителна фаза от развитието на ембриона

Образува се сърдечната тръба
12 апр 2017 20:54, Eкип на Puls.bg
0
Органогенеза – изумителна фаза от развитието на ембриона
Reuters

През четвъртата седмица след зачеване, началото на живота се характеризира с една от най-изумителните си фази – органогенеза. 

Във вече трислойния ембрион започва клетъчно диференциране и специализиране, чрез което се оформят специфични тъкани и системи от тъкани – бъдещите органи. Образува се сърдечната тръба. 

Скоро след това се появяват и първичните зачатъци на сетивните органи и крайниците. В главовия дял на ектодермалния слой се наблюдават епителни плакови удебелявания или пластини, от които в последствие се развиват нервни пластини и други структури на бъдещата сетивната нервна система – слух, зрение, обоняние. От ектодерма и мезодерма се развиват своеобразни „пъпчици“, които дават началото на горни и долни крайници.
 
От четвъртата до осмата седмица органогенезата тече с пълна сила, първият образуван и изцяло функциониращ орган е сърцето. След него започват да се оформят и други системи –  кръвоносна, храносмилателна, отделителна и нервна.
 
В началото на четвъртата седмица, на 22-23 ден от зачеване, размерът на ембриона е между 2-3,5 мм, а видимите му сегменти са между 4 и 12. Започват да се формират нервни гънки в района на зараждащия се мозък. Нервната пластина постепенно се преобразува в нервна тръба, като бавно се огъва върху себе си. От формиращата се нервна тръба на по-късен етап ще се диференцират главният и гръбначният мозък.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари