Гоним пролетните алергии с червен лук

14 апр 2017 10:50, Eкип на Puls.bg
1
Гоним пролетните алергии с червен лук
Reuters

Настъпването на пролетта и очакваното затопляне на времето са дар за едни и бич за други – близо 10% от българите страдат от пролетни алергии или астма с алергичен компонент. 

Тези състояния се обострят поради наличието на полен – фина прахова субстанция, съдържащи микроскопични зрънца, отделени от мъжките цветове на множество растения. Те пренасят мъжките гамети, необходими за оплождането на женските цветове и се разпространяват чрез вятър, насекоми и други животни. 

Намиращи се във въздуха полените могат да бъдат вдишани от човек и да бъдат разпознати като потенциално опасни, инвазивни вредители от имунната система, която свръхреагира и води до проявата на течащ или запушен нос, сълзене, сърбежи, обриви, кихане, кашляне, задух, тежка умора, а при по-тежки случаи дори до анафилактичен шок.

Докато през лятото се срещат най-много тревни полени, а през есента – плевелни, пролетният въздух е наситен с дървесни полени, особено концентрирани в близост до цъфтящи дървета. Ограничаване на досега с полен и приема на антихистамини и други противоалергични лекарства е задължителен за някои хора. Уви, ефективността на повечето антихистамини варира при различните хора. За щастие, съществуват и домашни лекове, които могат да подсилят действието на антихистамините и да доведат до по-бързо и дълготрайно облекчаване на симптомите.

Един от тях е ефективен и лесен – приемане на лучена вода. Лукът съдържа водоразтворимото съединение квертицин – вещество с доказани ефекти за понижаването на хистамина, произведен от тялото. Хистаминът е органично съединение с ключова роля в задействането на имунологични възпалителни процеси. Антихистаминовите лекарствени средства потискат функцията му, а допълнителния квертицин, поет от тялото може силно да подсили и подобри тяхното действие.

Освен че потиска възпалителните процеси, последващи алергичната реакция към полени, квертицинът има и свойствата на бронходилататор – съединение разширяващо най-малките въздухоносни пътища за облекчаване на дишането.

Още за свойствата на червения лук при алергии четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
дядови преди 7 години
Поредната реклама на червен лук (2 пъти по скъп от белия) !?