Д-р Радка Масларска: Средата е много важна за новороденото

Съвети от лектор на организирания от Puls.bg Форум бременност и детско здраве
Обновена: 3 май 2017 15:13 | 16 апр 2017 11:40, Eкип на Puls.bg
1
Д-р Радка Масларска: Средата е много важна за новороденото
Reuters

Д-р  Радка Масларска е един от лекторите на организирания от Puls.bg Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в София Ивент Център. Входът за събитието е свободен. Тогава може да се възползвате да й зададете своите въпроси и директно да получите отговор от нея. 

 
Д-р Масларска е завършила медицина през 1986 г. Специалист е по педиатрия от 1992 г. и неонатология от 2001 г. Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.

Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по неонатология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен и Университетската педиатрична болница в столицата.

В МБАЛ „Токуда Болница София” е от откриването ѝ, където създава едно от най-добрите неонатологични отделения в България. Внедрява най-съвременни световни практики за лечение и грижа за най-малките. Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на „Токушукай“ в Япония.

През последните години въвежда иновативни и щадящи методики за лечение и грижа на високорисковите и недоносените деца без отделяне от родителите.
 
Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, кардиопулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високорискови новородени деца.
 
Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.
 
 - Д-р Масларска, казват, че организмът на новороденото е уникален. И той не може да се сравни нито с този на плода преди раждане, нито с организма на детето по-късно. Защо?
 
Организмът на новороденото е уникален с това, че започва да функционира самостоятелно след като е бил в коренно различна среда в утробата и изцяло зависим от майката – от нейния начин на живот, здравословното състояние, начин на хранене. Знаем, че бебето преди раждането се развива благодарение на хранителните вещества, които се получават през плацентата от майчиния организъм.
 
След раждането тази връзка се прекъсва и детето започва своето самостоятелно развитие. За сравнително кратко време, само 28 дни колкото е неонаталният период, протича един процес на адаптация на всички органи и системи, които до голяма степен са завършили своето развитие. Изключение прави само централната нервна система, която продължава да се развива и белият дроб, който търпи развитие до навършване на 1 година.
 
В този смисъл е изключително важно, когато детето се роди да се направи една точна оценка на всички органи и системи, на рисковете за здравето му, ако има такива. Така могат да бъдат предотвратени усложнения в адаптационния период на бебето.
 
Поведението на медицинските екипи след раждането е от основно значение за новороденото - освен правилната оценка, важно е да се подхожда максимално щадящо към него и да му се осигурява максимален комфорт, така че то да не усеща драстична разлика между майчината и външната среда, в която е попаднало. А тази външната среда е достатъчно агресивна за него, защото е наситена с вируси, бактерии, гъбички, паразити.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
M преди 7 години
Не можем да прочетем цялото интервю. Оправете си линка!!!