5 причини за почерняване на ноктите

Повтарящи се травми е една от причините
19 апр 2017 08:30, Михаела Лазарова
0
5 причини за почерняване на ноктите
Снимка: freeimages

Случвало ли ви се е ноктите на краката ви изведнъж да потъмнеят? В първия момент си мислите, че сте се ударили някъде, което в повечето случаи е така. Но има и други причини за поява на тъмни, сини, лилави до черни петна по ноктите на краката, особено на палците. Кои са те?

Субунгвален хематом

Когато изпуснете нещо тежко върху пръстите на краката си или се ударите много силно, тогава се получават така наречените субунгвални хематоми. При тях ударът причинява внезапно спукване на кръвоносните съдове под нокътя. Кръвта няма път, по който да излезе и се задържа под нокътната плочка.

С помощта на тънка игличка може да се проникне през нокътя и да се провокира изтичането на кръвта. Това облекчава подуването, пулсирането и болката, но процедурата трябва да се направи само от лекар с оглед избягване на инфекции, усложнения и други проблеми.

Повтарящи се травми

Не само ударите се броят за травми. Травма може да предизвикат неудобните обувки или тичането. Ако тичате с неудобни обувки е много вероятно да удряте пръстите си, което да предизвиква посиняване и почерняване на ноктите.

Прекалено тесните или прекалено широки обувки също са фактор, за който не подозирате. Един ден може просто да се събуете и да установите, че имате почернели нокти. Това се дължи на непрекъснато повтарящата се травма от неудобните обувки.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари