Бели точки по ноктите алармират за инфекции

Може да се дължат на различни болести
19 апр 2017 13:15, Eкип на Puls.bg
0
Бели точки по ноктите алармират за инфекции
Reuters

Човешкият нокът може да разкрие впечатляващо количество информация за здравословното състояние на тялото. Промени в техния вид и структура могат да сигнализират за протичаща инфекция, отравяне или хронично заболяване. 

Но не всички забележими промени в ноктите са симптоми на здравословни проблеми. Някои от тях, като появата на бели точки или линии върху отделни нокти са нормални явления и в огромна част от случаите са напълно безобидни.
 
Официалното название на тези промени в оцветяването е левконихия, познато и като „млечни точки“. Съществуването им е забулено в множество псевдомедицински митове: много хора твърдят, че млечните точки се дължат на дефицит на протеини или на жизненоважни минерали като желязо, цинк и калций, на чернодробни и бъбречни заболявания и др. Това обаче са само предположения и не съществуват общоприети, достоверни медицински данни, които да ги потвърждават.
 
Обикновено, белите линии и точки по дължината на нокътя се дължат на претърпяна механична травма. Най-вероятната причина е лек удар с или в твърд предмет, който бързо се забравя в забързаното ежедневие. 
 
Дори да остане незабелязан обаче сблъсъка наранява подлежащата нокътна матрица (лунула или нокътен корен). Нараняването може да наруши процеса на формиране на нови нокътни клетки, което оставя видим дефект върху новоформираната тъкан, под формата на белезникаво-бели петна с различна форма и степен на обезцветяване.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари