Фруктозата – сред най-вредните захари

Тя е комбинация от три молекули
21 апр 2017 12:15, Eкип на Puls.bg
13
Фруктозата – сред най-вредните захари
Reuters

Общоизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар в ежедневието води до затлъстяване, метаболитни заболявания и сърдечносъдови проблеми. Но какво всъщност е захарта? 

Захарта е комбинация от три молекули. Те са жизненоважни за хранителния режим на животинските организми. Но само две от тях са важни за човешкия метаболизъм.
 
Трите захарни молекули се наричат глюкоза, фруктоза и галактоза. В храните, захарта може да е изградена от различни комбинации от трите молекули.
 
Комбинацията от глюкоза и фруктоза се нарича захароза или сукроза. Типични представители на захарозата са кухненската захар, както и тази добита от захарно цвекло (около 40% от световния добив). Тази комбинация се слага в кафета и чайове.
 
При смесването на глюкоза и галактоза се получава лактоза или млечна захар. Тя се намира в почти всички млечни продукти.
 
В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули. Всеки тип захарна молекула има различно влияние върху човешкия метаболизъм.
 
 

13
Още от
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Казанджията преди 5 месеца
Най ми е хубаво да си заредя фруктозата в казаня и да си чакам ракията
10
0
 
15
 
! Отговори
$ преди 5 месеца
Този пасквил, някой производител на отровните заместители на захарта ли го съчини?!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Пречистен преди 5 месеца
Две лопати чакъл в устата и 2 литра вода и изкарвам деня.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аре стига сте писали тъпотиии дее'а и платените копе....та
7
10
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 5 месеца
фруктозата е вредна винаги, дори и като я приемаш от плодове - може от плода, да отнема повече време да се отдели в организма, но отделили се, то винаги се метаболизира по един и същи начин. друг фактор е,че в плода е в малка концентрация от концентриран глюкозо-фруктозен сироп. обаче, ако пиеш сок - примерно натурален сок, то фруктозата,с която ще се насмучеш е не по-малко от тази в пастата, подсладена с глюкозо-фруктозен сироп. обаче,факт,за хората фруктозата е фактически токсин като алкохола.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фруктоза е захарта, съдържаща се в плодовете. От статията излиза, че най-вредно е да ядеш плодове. Сигурно най-полезно е да се тъпчеш с подсладители... или може би бяла захар. Абе яжте си според вашите разбирания, аз ще си ям според моите.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Край, спирам да ям!
4
7
 
8
 
! Отговори
Е преди 5 месеца
От 40 години ям храни и пия напитки съдържащи много захар, но от 52кг не мърдам
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-полезна е двойно дестилираната захар. "В казан се е пекла, по тръбичка е текла, причинява главозамаяние и кракопреплитание". И лекува стрес!
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вредна е, когато е под формата на боклука наречен ФКС (фруктозо-глюкозен сироп) добиван по изкуствен начин я от царевица я от други неща, който блъскат в всичко сладкарско. Фруктозата и глюкозата в плодовете в естествен вид си е чудесно гориво гориво за организма + другите ползи от плодовете, още повече, че там се извлича много по-бавно и трудно от организма, изобщо процеса е доста различен, както и ефектите върху тялото. От ядене на плодове само ползи. От пасти - само вреди.
1
1
 
36
 
! Отговори
zeus преди 5 месеца
А изкуствените подсладители полезни ли са, понеже така излиза от статията?

Тревожни симптоми на аневризма
Тревожни симптоми на аневризма

Тревожни симптоми на аневризма

8 ползи за здравето от маракуята
8 ползи за здравето от маракуята

8 ползи за здравето от маракуята