Най-честите усложнения при бременност

Какво трябва да знаем за тях
23 апр 2017 10:56, Eкип на Puls.bg
0
Най-честите усложнения при бременност
Reuters

За всяка жена появата на генитално кръвотечение през периода на бременността е алармиращ симптом. Докато в началото, през първите седмици слабото и краткотрайно кръвотечение може да е израз и на етапа на имплантация на оплоденото яйце, то през второто и третото тримесечие кръвотечението най-често е свързано с нарушения с плацентата.

Отлепване на плацентата – абрупцио плаценте
 
Плацентата достига своето максимално развитие около края на първото тримесечие от бременността. Тя е прикрепена посредством плацентарни въси, които са враснали само към горната повърхност на маточната стена, а не я обхващат цялата. Отлепване на плацентата настъпва когато се наруши връзката и с маточната стена. То може да бъде частично, само част от плацентата да се отлепи или пълно.
 
Нарушения свързани с положението на плацентата – плацента превия
 
Положението на плацентата върху маточната стена има важно значение както за периода на раждане,така и за втория и третия триместър, тъй като през тях настъпва нарастване на плода и разширяване на маточната кухина.
 
Плацента превия е състояние, при което плацентата е разположена ниско в долната част на маточната кухина и е предлежаща спрямо плода. В зависимост от разстоянието между плацентата и отвора на цервикалния канал има няколко степени, които определят тежестта на състоянието.
 
Установяването на това състояние през ранниия период на бременността изисква проследяване тъй като при голям процент от жените плацентата се измества към фундуса на матката. Крайно положение достига около 30 -32 гестационна седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари