Е151 предизвиква алергии

Хранителната добавка е забранена в много страни
24 апр 2017 17:30,
0
Е151 предизвиква алергии
Reuters

Хранителната добавка брилянтно или искрящо черно, позната още с промишленото си и научно звание Е151 е тетранатриева сол, използвана като оцветител в множество хранителни продукти в Европейския съюз, включително и България.

Напълно синтетичен продукт от групата на азосъединенията (азот-съдържащи), молекулата на Е151 се стабилизира от две арилни групи, което прави черното багрило съвместимо за използване с други оцветители като оранжевия Е110, жълтите Е104 и Е102 и червените Е122 и Е123 за постигане на палитра от кафеникави, зелени и някои други ярки, блестящи цветове и оттенъци.
 
Най-често се използва за оцветяването на декоративни елементи, сиропи, глазури и добавки при фабричното производството на десерти, сладкиши, сладоледи, горчица, полуготови супи, паста, безалкохолни напитки, овкусени млечни напитки, хайвер и някои полуфабрикати.
 
Според изследване на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) от 2010 година, Е151 не води до негативни здравословни последици, ако не се надвишава дневната доза от 1 милиграм за килограм телесно тегло. В тези граници, добавката не води до канцерогенни, токсични или метаболитни увреждания на човешкия организъм.
 
Последното изследване на EFSA потвърждава, че добавката има потенциала да причинява или обостря алергични реакции, особено при хората страдащи от непоносимост към соли или естери на салициловата киселина. Това прави продуктите съдържащи Е151 силно непрепоръчителни за хора, изпитващи странични ефекти и алергични реакции от приема на аспирин (ацетилсалицилова киселина).
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари