Легализация на марихуаната? Прекалената свобода е безсмислена!

Единодушно обаче е мнението, че сегашната система не работи
25 апр 2017 10:50,
87

Използването на марихуана в зряла възраст, от 21 години нагоре, намалява рисковете от негативните ѝ ефекти върху тялото и съзнанието на човек. Статистиката не показва увеличаване на психичните отклонения при хората употребяващи я, но показва положителен ефект при лечението на редица болести, една от които рак.

Това казаха д-р Юлиян Караджов, доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици и рап-изпълнителят Станислав Найденов-Спенс в студиото на "България сутрин".

"Сегашната система не работи. Налудничаво е да осъждаме типично човешко поведение като употребата на опиати. Дали ще са кафе, цигари, алкохол, марихуана... няма значение. Ползването на марихуана лекува раковите клетки и може да замести подлагането на лъчетерапия и химиотерапия", заяви Караджов пред Bulgaria ON AIR.

А Спенс добави, че марихуаната трябва да бъде декриминализирана, но не легализирана.

"Прекалената свободия е като безсмисленото забраняване - еднакво негативна. Тревата трябва да се декриминализира, но не да се легализира. Така, ако те хванат с марихуана, може да те регистрират в някакъв списък или да подлежиш на лечение", обясни певецът.

Според него трябва хора, които са си съсипали живота поради пристрастяване към нещо, да провеждат лекции в училищата, за да могат подрастващите да видят вредата от първо лице.

Мария Пеева, която е известна с блога си "Мама Нинджа", подкрепи идеята на Спенс и добави, че много родители смятат, че ако не говориш за дадено нещо на детето си, то няма да му се случи.

"Това е много грешна практика. Децата трябва да бъдат информирани. Трябва да бъдат запознати с негативите от даден наркотик, за да не се изкушават", допълни тя.

Скептичен към тезата за позитивите от марихуаната остана д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве – София област. Той смята, че позитивният ефект от марихуаната не е доказан, а увеличаването на психичните заболявания и изкривявания е свързано с употребата на опиата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Диан преди 5 години
Кофти работа... ако не напиша нищо, никой няма да знае че съм искал да кажа нещо. Ако пък напиша, така или иначе никой няма да го разбере. Какво да направя? Просто спирам дотук, а ако някой мисли, че ще ме разбере нека пита и ще му кажа.
70
0
 
3
 
! Отговори
Кардиолог преди 5 години
Лекар съм да! Пушете трева, пушете масла, яжте трева, стига да искате и не се притеснявайте особено, само не я давайте на подрастващите и на хора с психиатрични проблеми и/или анамнеза за такива във фамилията. Факт е че, концентрацията отива на кино, краткотрайната памет също, дори има данни че след 20 години системна зоупотреба имаме и намаляване обема на мозъка, но в крайна сметка човек сам може да вземе решението дали ще пуши или не, тревата няма да го убие, не е убила никой за 10000 г.
69
1
 
2
 
! Отговори
Васил преди 5 години
Д-р. Емил Грашнов трябва да си опресни литературата,не знам как може да отиде в студиото и да се поти след всяка глупост която казва, според мен мнението му е водено повече от политическо влияние от колкото от литературата която така или иначе не е прочел.Как може в 21-ви век да се допускат некомпетентни хора да водят дебати и как може телевизията да допусне такъв човек с толкова остаряла и грешна информация да се изказва в национален ефир.
68
1
 
3
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Познавам Станислав от времето когато продаваше жетони в един билярд клуб , в Люлин.Живееше на квартира с мои познати и съм го запомнил с това, че се прибираше от работа и на въпроса "Искаш ли да пушим?" винаги смънкваше нещо и отказваше. После изведнъж започна да "Обичам да пуша, по малко да пия..." и стана голямата работа.По-късно съм го виждал, колко зле се отнасяше с един от диджейте си, който по-късно стана доста по-популярен от Спенса (Криско) и това направо го подлуди. Жалък тип, да мълчи!
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция е легална !Само в изостаналата Бълрария се вкарват младежи и работещи хора за няколко грама !Съсипват им живота !Правителството има интерес да е забранена !Доказано е че престъпноста пада до нулева в региони където конопа е легален !И в интерес на истината предпочитам около мен да има напушени весели хора от колкото пияни и агресивни.
66
1
 
4
 
! Отговори
ЗОРКОТО ОКО преди 6 години
До ГороЗа медицински цели се приготвя масло от цветовете на медицинската марихуана. За лечение на рак обаче ,в маслото задължително трябва да има и THC ,както и за други заболявания . В нета има таблица. .Вече и Полша легализира медицинската марихуана - почти в повечето страни в Европа. У нас обаче НЕЕЕЕЕ ! Защото народа не бил готов ? Да ,да , ама не ! Народът е готов , НО ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СА ГОТОВИ ДА СЕ ПРОСТЯТ С БИЗНЕСА СИ С МАРИХУАНА !
65
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Малко информация за хората, твърдейки че конопа няма лечебни свойства:Patent US 6630507 B1google/patents/US6630507Във 29 щата е легална медицинската употреба на коноп. Във Португалия има пълна декриминализация на ВСИЧКИ наркотици, включително и хероин. За тези, които се интерсуват как това се отразява над употребата на наркотици в държавата - потърсете в Google и се образовайте сами себе си.. Невежеството е блаженство!
64
5
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Моят поглед е такъв:Всеки е свободен да се самоубива както желае-животът си е негов, при полжение,че не вреди на другите! Но си носи последствията! Не да ми плаче на рамото-ама клиники,ама лечение,ама съчувствие ... Ти като си прави кефа не ме канеше,нали - сега см си плащай сметката и не ме карай да се чувствам виновен за твоето безрасъдство.Става ли така?
63
1
 
2
 
! Отговори
dim преди 6 години
ето това е в Бг.,а тревата няма да ви я разрешат щото мафията с правителството държат бизнеса и ако я разрешат как ще печелят бедничките гладни ше останат ... дано Бог помогне на Бг дано за тва дасе молим свестни да застанат отгоре и сичко ше се нареди бързо и тия мафиоти в пандиза както и крадливите мързели от бан ***.цата им
62
0
 
2
 
! Отговори
dim преди 6 години
мързелите от бан да направат ресърч и да се публикуват реалните резултати.дават им над 50милиона на година и няма резултати които да са полезни за данъкопладците това честно ли е ?имам им зъб аз 4 години бях там и 9 човека си клатика краката и получаваха заплати заради мойте резултати и публикации.отивам при шефа и казвам тия ги уволняваш нищо не прават и ще докарам още пари за техника ама искам си голямата заплата от проекта,неможело голяма заплата за мене и неможе уволненя,те как щеживеят каза
61
0
 
3
 
! Отговори
dim преди 6 години
два вида са, Сатива дето яко те вдига ие пишена масово от творци и художници и Индика, която те прави релакс и те размазва. Сативата е нещо уникално и ускорява умсвенната работа и рефлексите а индиката обратно прави те бавен, забравяш и така неможе еднозначно да се говори това са различни сортове с противоположно действие.,Аз преди бачкане пойвам водка 30мл и еено двойно кафе, казват че ефекта е като моката ама деда знам кока не съм докосвал никога. Сативата трябва да се легализира
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, канабиса се култивира наблягайки на канабинола за сметка на канабидиола. Яко са мотивирани да затрият сортовете които действително имат положителни свойства.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Само заради това,че забавя рефлексите по време на шофиране,което е факт е вредна"В канабиса има две основни психоактивни вещества - канабинол и канабидиол. Канабинола е това което смазва и забавя рефлексите. Канабидиола освен че е единственото познато нетоксично вещество, което е доказано да забавя и дори спира развитието на агресивен рак, всъщност ускорява рефлексите. Освен това "повдига" вместо да забива.
58
0
 
5
 
! Отговори
VERSINGER TALIBANOV преди 6 години
До Един българинСипи си са една водка за утеха, че поне твоя наркотик е легален... който даже е "ушким" по -безвреден
57
4
 
3
 
! Отговори
lekar преди 6 години
Лечебно е маслото от листята на канабиса. Пушенето на марихуана си е вредно. Трябва да се легализира маслото от марихуана, както и да се отглежда в промишлени количества за коноп за платове и дрехи и хартия. по този начин ще се спасят горите от поголовна сеч.
56
9
 
6
 
! Отговори
От Лос Анджелис преди 6 години
В Лос Анджелис, тука е почти легална. Негативното е ако твоите деца почнат редовно да пушат, забавя им се рефлексите, не им се учи, не им се работи. Унищожава бъдещето и настоящето на човека. Има за някои медицински ползи. Според мен, употреба само по лекарско предписание. Иначе глоби. Абсолютно да се забрани шофиране или извършването на каква да е работа свързана с живота и здравето на хора. Като цяло по-добре да е забранена, понеже все ще има откачалки, които няма да се съобразяват с никакви.
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само заради това,че забавя рефлексите по време на шофиране,което е факт е вредна
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз не виждам какво се вълнувате всички тук. 1/3 от европейските страни легализират марихуаната по един или друг начин, другата 1/3 я декриминализират. в едната крайност са испания, чехия, германия, в другата - унгария, българия, гърция. рано или късно европейският съюз ще реши какво да става и да искате или да не искате, у нас ще е задължително. който иска да пуши по улиците, да заминава за копенхаген, а който иска да коли и вкарва в затвора за това -да хваща пътя за анадола. мислете за доходите
53
0
 
24
 
! Отговори
преди 6 години
д-р Емил Грашнов - "няма доказателства да помага, но се увеличават психичните заболявания заради опиата"За което също НЯМА доказателства, но това тактично го пропусна.НЕ съм за легализация, но със сигурно съм против манипулатори и провокатори, като гореспоменатия доктор!
52
2
 
16
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Трябва да се легализира проституцията и тревата и да се печели от това, както е доста държави по Европа. То и сега си е горе долу така , но се държи от мафията и нищо не отива в държавата! За това манипулират постоянно със статии колко е лошо нещо това. Справка -вижте Колорадо в САЩ, как стана един от най-богатите щати ,като я легализира и какви печалби от данъци инкасира , също и от туризъм