Липсата на кафе води до главоболие

Кофеинът може да доведе до силна зависимост
27 апр 2017 15:37, Eкип на Puls.bg
4
Липсата на кафе води до главоболие
Reuters

Пропускането на сутрешната чаша кафе нерядко води до появата на внезапни главоболия при любителите на енергизиращата напитка.

 
Този и други сипмтоми на абстиненция, свързани с кофеиновия прием, са подробно описвани от съвременната наука през последните два века. Те се дължат на факта че кофеина, биологично активната молекула на кафето, е силно адиктивна, а пристрастяването влияе силно на мозъчната активност и нервната система.
 
Макар да не е толкова увреждащ здравето като други наркотични субстанции, кофеинът може да доведе до силна зависимост от приема на дневната доза. Кофеина работи, чрез взаимодействието си с аденозин – молекула, намираща се из цялото тяло, но имаща специфични функции в мозъка: регулация на множество невротрансмитери и влияние върху усещането за умора и сънливост. Свързвайки се с рецепторите на някои мозъчни клетки в хода на деня, аденозина постепенно води тялото към по-силна умора и нуждата от почивка към края на деня.
 
Кофеиновата молекула има сходна химична структура с аденозина, което и позволява да се свързва със същите мозъчни рецептори и да предотвратява последващото свързване на аденозин. По този начин се блокира функцията на аденозина – кофеина не придава енергия, той спира мозъчния механизъм за усещането за умора, което води до по-високата енергичност на тялото и ума.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ключовата фраза е: "Кофеинът може да доведе до силна зависимост". Т.е липсата на кафе води до главоболие само за зависимите. Иначе някой може да се подведе ако само прочете заглавието.
2
0
 
2
 
! Отговори
Кафеман преди 6 години
Статията е истинска , пия кафе от 30г и съм крайно зависим от него. Без кафе сутрин не мога да прогледна нито да събера мислите си а ако шофирам без да съм пил кафе преди това гарантирано ще забия колата някъде.
1
0
 
0
 
! Отговори
КУро Торес преди 6 години
АДИКТИВНА хахах айде малко на български стига с тия чуждици !