Внезапно събуждане: На какво се дължи?

Съществуват две основни теории за това
28 апр 2017 22:40, Иванка Гъркова
11
Внезапно събуждане: На какво се дължи?
Reuters

Състояние срещано при много хора в удобството на леглата им в комфорта на нощта – по време на сън или при заспиване внезапно се изпитва чувство за падане и настъпва събуждане с неконтролирани мускулни движения. 

Явлението е познато като „скачане на сън“ или хипнагогичен спазъм. Физиологично, те наподобяват стресовата реакция на подскачане при силна уплаха. Често при настъпването им се отчита ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане, изпотяване, често придружени със сетивен шок и уплаха като при падане. Тези сънни спазми се проявяват най-често при хората с нередовен сън.
 
Приема се че около 70% от хората изпитват подобни сензации, като мускулните спазми са концентрирани в горните и долни крайници, по-рядко в мускулите на торса.
 
Съществуват две основни теории за появата на това явление – еволюционна и неврологична. 
 
Неврологичната теория обяснява настъпването на симптомите по време на заспиване. В мозъка съществуват две системи за контрол – ретикуларната активационна система (RAS) и вентралатералното преоптично ядро (VLPO). Когато RAS е напълно активна, мозъка работи с оптималния си капацитет, вниманието и готовността за реакция са с високи стойности и се поддържа будност. VLPO от друга страна се активизира с понижаването на количеството светлина, настъпването на умора и нуждата от сън. 
 
По време на заспиване VLPO поема контрола над мозъчната активност от RAS. По време на тази транзиция от будност към сън, части от мозъка, които все още отговарят за повишеното внимание могат да свръхстимулират мускулите и да породят спазми и неконтролирани движения. Те са видимото проявление на опитите на RAS да си върне контрол над системата и да продължи будното състояние на мозъка.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Ходи пикай и пак си легни и не се занимавай с глупости!
7
0
 
0
 
! Отговори
Може би се дължи на преди 6 години
земетресение?
6
0
 
3
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Да ви кажа с обикновени думи ,че да се разберем: докато заспиваме , организмът ни намалява дишане и пулс за да си почине , и понякога ги смъква под жизнения минимум , мозъка ни остава без оросяване и като защитна реакция ни буди . ПП моята теория е че усещанията които имаме преди да ни прониже импулса който ни буди , са усещанията който има човек преди да гушне букета спокойно в съня си и че ако точно тогава някой ни бие два шамара ще ни съживи
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изсипали сте се на пода въртейки се в леглото.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената ви е сритала защото хъркате.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената ви е стигнала защото бъркате.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ерекция. Поне при мен е така.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой разбра ли нещо?