Бял чай: Кои са полезните му свойства?

Богат е на растителни полифеноли
29 апр 2017 15:32, Eкип на Puls.bg
4
Бял чай: Кои са полезните му свойства?
Reuters

Вечнозелените храстовидни растения Camellia sinensis са познати по целия свят като „чай“. От листата на чаеното храстче се добиват както черния и зеления, така и белия чай.  

Макар да няма международно приета дефиниция за белия чай, неговите производители твърдят, че се събират най-младите листа на чаеното храстче, които се подлагат на възможно най-малко обработка и се сушат само на слънчева светлина. Те не се подлагат на окислителни процеси за удължаване на годността, което им придава много по-лек аромат и вкус от зелените и черни чайове.
 
Както и другите видове истински чай, белият също е богат на растителни полифеноли – група фитонутриенти, на които се преписват здравословните ползи на чая. Различните марки бял чай съдържат различни концентрации на полифеноли и най-вече – на катехинови полифеноли, но като цяло са почти идентични по съдържание със зелените чайове. 
 
Полифенолите имат добро антиоксидантно действие и могат да понижат вероятността от възпалителни увреждания и стареене на тъканите, а приемани редовно и в оптимални количества могат да окажат комбинирано антимикробно и пробиотично действие за стомашно-чревния тракт. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
От 2 преди 6 години
Не знам защо замениха със звездички думата м+о+д+а?
2
1
 
4
 
! Отговори
ЗаПрабабитеГражданки преди 6 години
... да те покани твой приятел, чиято сестра или братовчедка устройва такъв жур (дневно парти).Обикновено няколко младежи, уж случайно, минавали покрай този дом и се отбивали "да поднесат почитания" на домакините. Оставали уж изненадани, че попадат на девически жур. Извинявали се и казвали, че веднага си тръгват. Но домакините от учтивост ги спирали за да ги почерпят нещо сладко - обикновено от шоколада. Младежите хапвали почерпката на крак и си тръгвали.Така ставали някои сгледи.
1
0
 
4
 
! Отговори
КогатоМомувалиНашите преди 6 години
прабаби-гражданки, имало мoда на определен вид дневни девически журове.През пролетта, когато цъфнат овошките, каквито е имало и в дворовете на градските къщи, в дома на семейство, което има пораснала дъщеря поканват на гости нейни връстници. Облечените в бели рокли девойки пият бял чай и се черпят с бял шоколад край маса, сложена под цъфнало дърво.Случвало се някои от тях да дойдат с майките си, които също пиели чай, но по-встрани.Било въпрос на чест, ако си ерген, да те покани твой приятел..