Сексът подобрява имунитета

Увеличава се броят на защитните антитела
30 апр 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
9
Сексът подобрява имунитета
Reuters

Проучвания относно ефектите на секса върху човешкото тяло и съзнание разкриват огромно количество данни за ползите от тази приятна активност. Научния метод подкрепя и едно странно твърдение – интимните контакти могат да повишават защитните сили на имунната система.

 
Осъществяването на сексуални контакти 1-2 пъти в седмицата е оптималната честота, необходима за повишаването на имунната сила на организма. Твърдението е базирано на популярно изследване, публикувано през 2004 година в журнала Psychological Reports от учените Карл Чарнетски и Франсис Бреннан.
 
Силата на имунната система може да бъде прецизно определена чрез измерване на налични в слюнката антитела познати като имуноглобулин-А (IgA). Според изследването на Чарнетски и Бреннан, хората правещи секс 1-2 пъти седмично отбелязват близо 30% скок в количеството налични антитела – белег за повишена имунна защита. Подобни повишения в имуноглобулиновите концентрации не били отчетени при хора, правещи секс с по-ниска или по-висока честота.
 
Промяната в имунната сила се дължи на факта, че сексуално активните хора са изложени на по-голям брой инфекциозни агенти и имунологични дразнители. Имунната им система се приспособява към завишената опасност, като увеличава броя на защитни антитела. Те увеличават броя си не само в слюнката и мукозните тъкани, а из цялото тяло. Освен това са ефективни не само срещу полово предаваните патогени, но и срещу често срещани болестотворни микроорганизми като грипните вируси и причинителите на простудни заболявания.
 
В допълнение – след достигането на оргазъм, отделянето на хормони като окситоцин, пролактин и естроген подобряват продължителността и качеството на съня. Здравия сън гарантира понижение на стресовия хормон кортизол, чието наличие води до понижаване в силата на имунната система чрез свойството си да потиска производството на интерлевкин-12, алфа- и гама-интерферон и туморен некротичен фактор-алфа – важни за имунната система компоненти, без които ефективната защита на тялото силно спада. По-бързото понижаване на телесния кортизол означава допълнително повишаване на имунната защита.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ранърса преди 6 години
До ГанкаКаква кожена инжекция съм ти приготвил ,Ганкееее!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ганке, все още не е късно. Приготвил съм ти чудесни кожени термометър и спринцовка. Ще те обслужа безплатно, работя със ЗК.
5
0
 
7
 
! Отговори
Ганка преди 6 години
Защо чак сега публикуват тези важни разкрития от 2004?! Изпуснахме 13 години ,в които не сме знаели как да се имунизираме правилно.
4
0
 
14
 
! Отговори
Дерматовенеролог преди 6 години
Като резултат на всичко това труженичките на Околовръстното вероятно са на крачка от безсмъртието........Да почерпи Дънкан Маклауд :) :)
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това може да е валидно за жените. Мъж като се разгони мерака може да го осмърти.
2
2
 
8
 
! Отговори
Хайлендъра преди 6 години
А от аналния се става безсмъртен. Така да знаете
1
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 6 години
Нищо ново не казвате.Още преди половин век хипитата са призовавали "Правете любов, а не война!"