Осигурете спокойна атмосфера за сън на детето

От 6 месеца до 1 година сънят намалява до 11 часа
Обновена: 3 май 2017 15:05 | 2 май 2017 08:23, Eкип на Puls.bg
0
Осигурете спокойна атмосфера за сън на детето
Reuters
Сънят е основната „съставка“ за психичното и физическото ни здраве. При децата сънят е жизнено необходим, в по-големи количества, отколкото при нас възрастните, тъй като се изгражда и оформя цялостната жизнена структура на човек. Как да осигурим спокоен сън на детето е една от темите, по които водещи специалисти ще дадат актуална информация на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/Sofia Event Center).
 
В периода от 0 – 4 години необходимостта от сън е изключително динамична и променлива, тъй като това е пряко свързано от една страна с естественото, възрастовото развитие на детето и от друга с неговата темпераментова/ биологична индивидуалност. В този смисъл необходимостта от сън се регулира в различни интервали от денонощието.
 
Чувствителността към външната среда на всеки организъм е строго индивидуална, като именно поради този факт, нуждата от заспиване е различна при всяко едно дете в рамките на едно денонощие. Потребността от сън при шестмесечно бебе би могла да варира в порядъка между 16 до 20 часа на денонощие, докато детето на възраст между 1-3 години се нуждае средно около 10 и 13 часа сън за едно денонощие. Индивидуалната потребност от сън при децата в тази възраст варира в рамките на тези показатели като норма.
 
Динамиката на съня във възрастовото развитие е изключително променлива и специфична, особено в детска възраст. Това е така, поради психичното и неврологично развитие на детето. Много често бебетата от 0 – 6 месеца живеят изключително в сферата на техните базови нужди, като нуждата от храна, топлина, защита и т.н. поради това те се будят много по-често, именно за да задоволят биологичните си потребности. По естествен път бебетата сами регулират своите базисни потребности, както и нуждата от сън в това число.
 
При детето от 6 месеца до 1 година сънят намалява до 11 часа за денонощие, тук отново се наблюдава една естествена потребност от психо-емоционален контакт с родителите.
 
Детската фантазия се развива много бързо, в тялото започват интензивни промени, поява на първи зъбки, първи крачки, ново опознаване и разширяване на детския свят, поради това и настъпват промени в динамиката на детския сън. Детето по естествен начин започва да се страхува от всички тези настъпващи промени, които изострят неговите сетива, а това от своя страна води до трудности в заспиването, стряскане от сън, плач по време на сън, накъсан ритъм в съня и т.н., но това е естествена част от развитието, освен в случаите в които детето не е болно или силно травмирано.
 
Във възрастта от 1 до 4 години детето още по-интензивно развива себе си, като взаимодейства с външния свят, трупа емоционални преживявания в контакта с другите, родители, приятели на площадката, детската градина, контакт с роднини, животни и т.н. Благодарение на това се променя и интензивността на детския сън. При по емоционални и чувствителни деца биха могли да възникнат състояния, при които детето трудно заспива или често се буди, тревожи се, страхува се, противопоставя се на правилата в средата т.н., но това също е естествено поведение и част от развитието, освен в случаите в които не става дума за тежко боледуване или психична травма, които говорят за болестни изменения.
 
Във всички други случаи интензивонстта на психичното и физическото развитие съпътства детския сън. В този смисъл появата на кошмари, породени от различни страхове е естествена, както и нежеланието да се заспива, породено от нуждата на детето да бъде включено в контакат с другите, мама, тате, братя сестри и т.н. Например много често децата между 1 – 4 години не желаят да заспиват, защото мама и тате „не заспиват” заедно с него, а вършат „други неща”, любопитни за детето. Във възраст, в която любопитството към света е жизнено важна и необходима част от развититето на детето, се поражда необходимостта от това да „остана буден”, за да не пропусна „интересни неща”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари