Болестта на Бехтерев покосява по-често мъжете

Болките се засилват след физическо натоварване
7 май 2017 16:03, Eкип на Puls.bg
7
Болестта на Бехтерев покосява по-често мъжете
Reuters

Болест на Бехтерев (ББ) е хроничен асиметричен артрит или синовит на гръбнака или сакроилиечните стави, протичащ с ограничена подвижност и анкилози. Възпалението обхваща и залавните места на сухожилията, лигаментите, фиброзната част на междупрешленните дискове и ставната капсула.

 
Болестта на Бехтерев се съчетава често с псориазис, болест на Крон, улцерозен колит и може да бъде наследствено предавана. Заболяването започва около 20-25 годишна възраст като мъжете боледуват 3-4 пъти по-често.
 
Болестта на Бехтерев е системна ревматоидна болест, което означава, че може да засегне редица други органи и тъкани в цялото тяло. Болестта на Бехтерев може да предизвика възпаление в други стави и дори да засегне органи като очи, бели дробове, сърце и бъбреци.
 
Болките при болестта на Бехтерев се засилват след физическо натоварване или метеорологични промени и изчезват спонтанно. След време стават постоянни, като се засилват през нощта и в ранните сутрешни часове. Съчетава се и с очно възпаление-иридоциклит.
 
Пациентите страдащи от болест на Бехтерев се оплакват и от болки в темпоромандибуларната става (ТМС) в 60% от случаите. Болката може да бъде сравнена и объркана с тази при акутни тотални пулпити. В началните етапи на заболяването, болките са непрекъснати, тъпи. В напредналите стадии обаче тези болки се съчетават и със затруднено отваряне и затваряне на устата.
 
Рентгенологично най-рано се проявяват промените в сакроилиечните стави, а тези в гръбначния стълб, настъпват по-късно. В крайните стадии гръбначният стълб прилича на „бамбукова пръчка“. Най-тежкото усложнение е фрактурата на гръбначния прешлен.
 
Ограничените странични движения на долната челюст са поради настъпваща анкилоза и на шийния отдел на гръбначния стълб. Пациентите трудно отстраняват слюнката от устната кухина.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много знаете вие в коментарите. Радвайте се, че болестта е рядко срещана, защото ада ще ви се стори приятен!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според написаното това означава че си пълен инвалид. Аз при мойта дископатия като ме щракне съм си жив труп а какво остава от горе изброеното? Уж медицината е мноооого напреднала а има болести с които изобщо неможе да се справи. Но иначе се правят на големи докторе и професоре за големи заплати. Всички лекарства дето ги правят не са за да ви излекуват те са за да печулят. Едно лекарство независимо какво е вместо да ви излекува ви уврежда всички органи. На това му викат страничен ефект!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТМС е ставата благодарение на което можем да отваряме и затваряме устата си. Можеше да бъде написано по смилаем начин. Не всички читатели са завършили медицина.
2
2
 
12
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
цел екип за копипаст пълен с несмилаеми цитати и редактиран така, че да причинява епилептични припадъци при прочитане.
1
0
 
13
 
! Отговори
Докторът преди 6 години
Мдааа, всичко ви се разбира и е напълно ясно, че страдате от други болести.