Кои са най-честите проблеми при кърмене

Ето какво споделя консултантът по кърмене Ася Демирева
12 май 2017 12:52, Eкип на Puls.bg
0
Кои са най-честите проблеми при кърмене
Reuters

Когато говорим за кърмене, би било много нечестно да описваме само прекрасните му страни. Със сигурност негативните истории, които една бъдеща майка може да чуе за раждането, надминават тези за кърменето, но то (за съжаление) също може да предложи неприятни усещания. Ето кои са най-често срещаните според консултантът по кърмене Ася Демирева. Тя е един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в София.  

Разранени зърна (рагади)
 
Въпреки че най-често се появяват още в първите дни след началото на кърменето, не е изключено да се случат и в по-късните му етапи (например при никненето на зъбките на бебчо). Това са ранички върху зърната с различна форма и дълбочина. При някои е възможно да има изтичане на кръв, като за бебето това не е проблем (стига майката да няма хепатит С). Обикновено рагадите са следствие на неправилно поставяне и засукване на бебето, но може да са свързани и с къса юздичка или високо небце (което е добре да бъде установено от специалист). Болката, която майката изпитва, е силна и продължава няколко секунди след засукването, след което често се успокоява. 
 
Решение: промяна на позицията за кърмене, с особено внимание към момента на засукване. Задължително да се изчака бебето да отвори широко уста; да се наблюдава дали поема по-голяма част от ареолата; да бъде стабилно подпряно и държано на нивото на гърдата, а не да се свлича по нея, докато трае кърменето.
 
Запушвания на каналчета /на пора на зърното (блистер)
 
Така – първо и основно е много важно да се прави разлика между запушване и препълване. При запушването имаме: място, от което мляко не изтича; усещане за болка в определен участък на гърдата; зачервяване; бучка, която след кърмене намалява или изчезва. Ако става въпрос за запушена пора на зърното (блистер), най-характерна е появата на мехурче, пълно с кърма, което е твърдичко на пипане, а след кърмене майката усеща болка (пареща или като иглички). 
 
Решение: обикновено честото слагане на бебето на гърда върши много добра работа, когато имаме запушвания. Но, със сигурност, не е добре да предлагате засегнатата гърда непрестанно, защото честото сукане ще предизвика прилив на повече мляко и проблемът може да се задълбочи. Добре е да помислите дали не сте наблегнали на повече животински мазнини в диетата си и да минете на по-лека храна, с повече течности. 
 
Масажирането на мястото по време на самото кърмене, също помага много, както и поставянето на топъл компрес преди кърмене. Изцеждане, ако има такова, е добре да се прави на ръка, защото е максимално щадящо за гърдата.
 
При блистер най-често срещания съвет е накисване на блистерчето в топла, подсолена вода и след това – поставяне на бебето да суче.
 
Внимание: и в двата случая, при изцеждане може да се види млякото да излиза „като сметана от флакон“ или да има твърди парченца заедно със струйките. Не се притеснявайте. Това не е опасно за бебето, така че не е нужно да изцеждате и да хвърляте кърма. Помислете дали за кратко не сте сложили сутиен с банели или не сте спали на една страна. Притискането на отделни участъци на гърдата може да доведе до запушване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари