Слънце, море, плаж... как да предпазим кожата си?

Хората с бенки да избягват солариумите, съветва дерматолог
19 май 2017 09:45,
3
Слънце, море, плаж... как да предпазим кожата си?
Снимка: архив, Reuters

С наближаването на летния сезон, наближава и по-честото излагане директно на слънце. Дерматологът Бисера Котевска-Трифонова ни съветва редовно да използваме слънцезащитни препарати.

"Слънцезащитните препарати за различни. При всеки пациент трябва да се определи индивидуален препарат в зависимост от това какъв фототип е, колко е светла неговата кожа и колко е възрастен. При децата имаме една фотозащита, при възрастните различна. В България основно се използва 30 или 50 фактор защита. Хората си мислят, че е достатъчно едно намазване. Фотозащитата трябва да се приложи 20 минути преди да излезем от вкъщи. Ако сме на плажа, тя трябва да се подменя през два часа. Хубаво е и ежедневната фотозащита", казва тя пред БНТ.

По думите й е хубаво да се избягват солариумите, особено от хората с бенки.

Въпреки това обаче животът без слънчевите лъчи не би бил възможен заради благоприятните им въздействия - топлината, фотосинтезата, витамин Д, антидепресивният ефект.

"Но за съжаление се оказва, че са малко повече неговите по-вредни действия. На първо място е едно стареене на кожата, което зависи от това колко през годините сме се излагали активно на слънце, както и появата на пътни петна - соларни пигментации и не на последно място рак на кожата, напоследък все по-срещан", обясни дерматологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
All Charshaf преди 6 години
S burka estestvena naturalna zastita bez stranichni deistvia....za poveche informacia pitaite vashia doktor ili aptekar. :-)
1
0
 
1
 
! Отговори
истина преди 6 години
Дерматологьт е прав,редовно използваите сльнцезащитни препарати .после ще е кьсно.