Трансплантирани деца в риск, доплащат за лекарство!?

Касата плаща само за хапчета против отхвърляне на органа
20 май 2017 09:38,
5
Трансплантирани деца в риск, доплащат за лекарство!?
Снимка: архив Reuters

Семейства на трансплантирани деца са принудени да доплащат за животоподдържащите им лекарства. Според тях причината е грешка в системата. Сиропът, който трябва да се пие непрекъснато от децата, за да изключи възможност организмът да отхвърли трансплантирания орган, е въведен в списъка с лекарства, които здравната каса покрива, на една и съща позиция с аналогичното хапче.
 
Тъй като хапчето обаче е по-евтино, касата покрива изцяло него, а за сиропа се налага родителите да заплащат. За това сигнализира Радка Йорданова, майка на дете, претърпяло операция на черен дроб. Тя обясни, че, ако не бъдат чути, родителите в нейното положение ще излязат на митинг на 1 юни, когато се празнува Денят на детето.
 
Дъщерята на Радка Йорданова е на осем години, седем, от които живее с нов черен дроб, трансплантиран в Германия. За да не отхвърли организмът на детето, то трябва да пие специален сироп всяка сутрин и всяка вечер.

"От доста години имаме проблем с лекарството. В много от случаите се налага ние да си доплащаме, при условие, че управниците ни уверяват, че тези препарати са изцяло безплатни. Да, ама не, за съжаление, както всичко става в нашата държава”, каза Радка Йорданова.
 
Към момента препаратът струва 136 лева, а пациентите доплащат едва 8 лева. Имало е обаче моменти, в които се е налагало родителите да извадят от джоба си 80 лева.

"Ако едни родители могат да си го позволят, има и такива, които не могат. А това може автоматично да доведе до отхвърляне на орган. И, ако държавата е дала стотици хиляди левове за една трансплантация тук или навън, при едно отхвърляне една корекция струва три пъти повече”, коментира майката пред "Дарик".
 
Фирмата производител обяснила на Йорданова, че грешката е в това, че сиропът е поставен на една и съща позиция с хапчетата в списъка с лекарства, които касата покрива. „Което е недопустимо, защото, макар че са с едно и също име, те са различни видове, едното е таблетка, а другото – сироп. И проблемът идва оттам, че касата приема най-ниската цена. Съответно, таблетките и като брой са по-малко, и са на по-изгодна цена. И ни омръзна администратори да рискуват живота на нашите деца. Сега е дете, но утре ще е възрастен", посочи Радка Йорданова.
 
От здравната каса обясниха пред Дарик, че не те определят позициите в позитивния лекарствен списък. Родителите обаче още другата седмица ще помолят здравните власти за корекция на проблема. „Ако това не стане, ще предприемем и други действия. Смятаме на първи юни, когато е ден на детето, тъй като в момента повече деца приемат сиропа, на техния празник да направим един митинг, защото така не може. Това си е жива дискриминация", каза майката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AbominationМи начи, според журналиста, който е написал статията, би трябвало да означава, че са трансплантирали, присадили демек, дете, но не е ясно къде, в майката ли, в бащата ли...Или това е някакъв нов метод за лекуване на безплодие у жените чрез трансплантация (присаждане) на деца, направо готови, в бъдещите майки...Ех, журналисти, ако въобще са такива...
1
0
 
8
 
! Отговори
Abomination преди 6 години
Какво означава "трансплантирано дете" за бога!