Проблеми със зрението – как да ги познаем?

Една от най-честите реакции на окото е зачервяването му
23 май 2017 15:52, Eкип на Puls.bg
3
Проблеми със зрението – как да ги познаем?
Reuters

Очно заболяване може да възникне лесно при пренатоварване на очите, различни дразнители или неспазване на хигиена. Нараняванията в областта на очите или нарушената обмяна на веществата също могат да създадат опасности за зрението. На пръв поглед безобидни оплаквания могат да предизвикат сериозни усложнения, засягащи зрението, ако не се потърси специализирана медицинска помощ.

Една от най-честите реакции на окото е зачервяването му. То засяга едното око или и двете очи. Причините за този симптом са много. Най-безобидната е преумора. Когато не сме си доспали, твърде дълго работим без почивка или сме по цял ден пред компютъра и други съвременни устройства, очите „кървясват”. Това е сигнал, че е време да спрем с дейността, с която се занимаваме и да дадем почивка на погледа. Често обаче хората пренебрегват този сигнал.
 
Други причини за зачервяването на очите могат да са различни вирусни и бактериални инфекции, травми, сухота в очите, неправилно коригирано зрение.
 
Сълзенето на очите се получава, когато окото има нужда от допълнително овлажняване или пътищата, по които минават сълзите, са запушени. Слъзният филм има за цел основно да не позволява очите да изсъхват, както и да отмива прашинките, патогените и чуждите тела, които попадат върху конюнктивата. Ежедневното производство на слъзен филм е различно за всеки. То много зависи от условията на околната среда, в които се намира съответният човек.
 
Газовете в атмосферата, лошото качество на въздуха, дим, ежедневна работа на компютър могат да раздразнят очите и да предизвикат прекомерно образуване на сълзи. Една от най-честите причини за сълзене е сухотата в очите като например зимата поради отоплението на стаите въздухът изсъхва, а това е предпоставка за по-лесно изпарение на слъзния филм или твърде дълго гледаме нещо и не мигаме.
 
Попадането на чуждо тяло в очите е съпроводено освен със зачервяване и болка, но и с обилна продукция на сълзи. Целта им е да отмият попадналото чуждо тяло (като защитен механизъм). Понякога това е напълно достатъчно, за да се изчисти очната повърхност, но друг път се налага специалист да извади дразнителя. Едва тогава окото се успокоява.
 
Конюнктивитът е също честа причина за сълзене. Той може да има всякакъв произход, но винаги един от симптомите му е сълзене. Паренето в очите е друг алармиращ сигнал, че нещо не е както трябва. Може да е съпроводено със зачервяване и сърбеж. Има случаи, в които чувството за парене в очите е безобидно и се дължи на промени в околната среда, като не налага лечение, а минава само. Леко нараняване или възпаление на очите могат да предизвикат парещо усещане и чувство за чуждо тяло в окото.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Винагизащо,жена ти ли ти посинява после очите?
2
2
 
8
 
! Отговори
Винаги преди 6 години
като погледна нещо чуждо и получавам нарушение на зрението?!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очите кървясват и като се наскубеш с първак ракия