Електрошокови оръжия - как действат на организма?

Могат да претоварят нервната система
24 май 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
7
Електрошокови оръжия - как действат на организма?
Reuters

Електрошоковите оръжия – набиращи популярност средства за самозащита, влияят силно не само върху тялото, но и върху мозъка. 

Познати още като тейзър (taser) или стън гън (stun gun), електрошоковите оръжия са рекламирани като несмъртоносни, но това далеч не означава, че са безопасни. 
 
Тейзърите шокират жертвата си, буквално и преносно, с електрически заряд, равняващ се на около 50 000 волта. Този заряд е 5 пъти по-висок от максималния допустим волтаж, протичащ по стандартните електрически огради.
 
Когато толкова силно електичество влезе в контакт с тялото, то буквално неутрализира нервната система за кратко време. Нервните клетки използват електирически импулси, за да приемат и изпращат информация от мозъка към тялото и обратно. 
 
Ако човек удари пръстите на краката си по невнимание, чувствителни към увреждане нервни клетки (ноцирецептори) почти мигновенно изпращат сигнали към мозъка, които се интерпретират като болка – сигнал за опасност и промяна на поведението. За тези цели обаче, генерираните електрически импулси са от порядъка на 100 миливолта. 
 
Когато тялото бъде подложено на 500 000 пъти по-мощното електричество от тейзъра, нервните клетки, пътища и системи изпитват ефектите на своеобразен токов удар. Изпитваният шок претоварва нервната система и води до напълно безконтролно свиване на мускулите, което води до невъзможност за движение и дори загуба на баланс и падане. По този начин може да бъде обезвреден нападател, за период от 15-20 секунди до 1 минута.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рейдън харесва това.
3
0
 
6
 
! Отговори
ЯВОР преди 6 години
Слизам от голфа и ги почвам с винкела-рекламират го като несмъртоносен........
2
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Не напрежението уврежда/убива,а токът!По-просто казано-не волтажа,а ампеража.Това оръжие дава голямо напрежение,но токът е малък и сравнително безопасен.Е,ако имаш пейсмейкър ще дадеш фира,ама не съм чувал сърдечно болни да налитат на бой.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е прекрасно средство за самозащита особено ако след успешно попадение целта се напръска обилно със сълзотворна пяна или спрей.За времето в което обектът е неутрализиран лютивият спрей ще се е обсорбирал добре от лицето и лигавицата на нападателят.По-принцип ако е афектиран или по-едър електрошокът трудно ще госпре за повече от няколко секунди затова винаги пръскайте с пяна или спрей по лицето когато е на земята.Не си првете илюзии и след като сте тазерирали и напръскали целта се махайте бър