Бебета в линейки за възрастни? Може, отвърна здравният министър

В Спешна помощ не работят неонатолози, отговори той на БСП
3
Бебета в линейки за възрастни? Може, отвърна здравният министър
Снимка: архив, БулФото

Нямало проблем новородени да бъдат транспортирани с линейка за възрастни, имало си начин и това да стане.

Ако се наложи новородено да бъде преместено в болница с по-високо ниво на компетентност или от такава, в която няма отделение по неонатология, от стандартната линейка на Спешна помощ се сваля носилката и на нейното място се прикрепя транспортният кувьоз.

Това обяснява здравният министър Николай Петров в отговор на депутати от БСП, които искат да знаят дали не се планира купуването на специализирани педиатрични линейки за Спешна помощ, защото в момента такива липсват.

Едва преди месец първата линейка за новородени и деца беше придобита от спешната болница "Пирогов". Тя обаче не беше осигурена от държавата, а от дарения.

Здравният министър обаче е категоричен, че в страната са осигурени нужните условия за транспортирането на новородени с медицински проблеми.

Системата за спешна медицинска помощ не разполага с линейки кувьози, защото в структурите й не работят лекари неонатолози, но пък линейките, с които разполага, са подходящи и за деца, и за възрастни.

Поддръжката и контрола на настройките на отделните модули на инкубаторите изисквали специфични познания, поради което те са към отделенията по неонатология към многопрофилните болници.

В края на април здравното министерство е приключило проект, финансиран от Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, по който са доставени 33 линийки кувьози с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия на новородени. Те са разпределени на университетските и областните болници, обяснява министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
команясите са краднали, извинете, национализирали от некой майчин дом в некоя човешка държава линейки и сега искат да продадат придобитото на трета страна, в случая наща , за да финансират борбата на пролетариата срещу имперско капиталистическите изедници! венсеремос, другари!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То обикновени линейни няма, липсват елементарни условия, искат с кувьоз. Трябва да има такива към някои болници, но не обезателно в спешна помощ. Много архаични разсъждения. В Германия няма лекар, сестра нито в училище, нито в градините, но стане ли нещо, спешната помощ идва за минути. С аспирин от сестрата в училище няма как да се спаси дете в критично състояние, ако има аспирин дори. Живея до училище в Германия и 2 пъти идва от нач. на годината идва хеликоптер. Открили са топ. вода отдавна.
1
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Поредният глупав въпрос от БСП. Функцията на спешна помощ е да реанимира и поддържа живота на пациента до транспортирането му до болнично заведение. Дали този пациент е възрастен или дете няма значение. Логично е неонатолози да не са част от екипите за спешна помощ...Специализираните детски линейки са за планирано транспортиране на деца и в този смисъл са част от автопарка на болниците, а не на спешната помощ. Явно от БСП не правят разлика между двете...